A Vodafone a HSPA+ megoldást teszteli

Vágólapra másolva!
A brit Vodafone lezárta a HSPA+ technológiával kapcsolatos tesztjeit, melyek során 16 Mbps-es vezeték nélküli sebességet sikerült elérnie.
Vágólapra másolva!

A jelenleg elérhető 7,2 Mbps sebességre képes HSDPA-technológia egyik közvetlen követőjét, a HSPA+ megoldást tesztelte a brit szolgáltató. A technológiával az eddigi letöltési sebesség csaknem kétszerese érhető el. A 16 Mbps-os értéknek köszönhetően már folyamatosan lehet HD-minőségű videókat nézni vagy akár IPTV-zni is.

A spanyol szolgáltatási területen elvégzett tesztek alapján, az Ericsson és a Qualcomm hálózati beszállítók segítségével a 64 QAM (kvadratúra amplitúdó moduláció) és a MIMO (Multiple Input Multiple Output) technológiák tesztelésére nyílt lehetőség. A MIMO megoldással anélkül lehet több antennával nagyobb sávszélességet elérni, hogy közben nincs szükség újabb erőforrások rendszerbe állítására.

Sajnos a tesztek során elért 16 Mbps letöltési sebességből a gyakorlatban az előfizetők közel sem fognak ennyit érzékelni, még akkor sem ha mind az adótornyok, mind a modemek képesek lesznek az új technológia széles körű támogatására. A felhasználók számára biztosítandó sávszélesség - a Vodafone közlése alapján - tartós 4 Mbps lesz, ami egy jelenlegi átlagos ADSL (vezetékes) előfizetésnek felel meg.

Az ausztrál Telstra után a Vodafone a második szolgáltató, aki a HSPA+ technológia tesztelésével foglalkozik. Az Ausztráliában már 2006-ban elindított kereskedelmi szintű szolgáltatással az előfizetők 21 Mbps-al tudnak adatot letölteni a világhálóról. Mindenesetre, amennyiben az új megoldást a Vodafone bevezetné Angliában, úgy a meglévő ügyfeleknek új modemet kellene vásárolniuk.