Megjelent az első 21:9-es képarányú tévé

Vágólapra másolva!
A Philips mutatta be az ultra-szélesvásznú LCD készüléket, amelynek képaránya megegyezik a mozivászonéval.
Vágólapra másolva!

A Philips bemutatta az első ultra-szélesvásznú, vagyis 21:9-es képarányú LCD TV-t, amely a mozifilmeknél használt hagyományos szélesvásznú (cinemascope) képaránynak felel meg. A gyártó szerint a készülék képe olyan széles, hogy nem is fér bele egyszerre a néző látómezejébe, így a periférikus látást is igénybe veszi, ezzel adva vissza az élethű moziélményt a nappaliban.

A készüléket az Ambilight háttérvilágítással is felszerelték, és tavasszal hozzák forgalomba Nyugat-Európában. A televízió áráról egyelőre nem esett szó, a gyártó január végére ígért részletes információkat a modellről. Érdekesség, hogy a készüléket nem mutatták be a múlt héten lezajlott CES szórakoztatóelektronikai vásáron, ahol nem is jelent meg hasonló modell.

Az ultra-szélesvásznú modellek megjelenését az iparági szakértők 2009 elejére jósolták, és bár a 21:9-es felbontás az átlagos tévénézőnek csak a moziból lehet ismerős, a projektorral házimozizók már régóta használják. Első körben valószínűleg a filmrajongók lesznek a vásárlói a hasonló készülékeknek, amelyeken a szélesvásznú filmeknél már egyáltalán nem jelenik meg fekete csík a kép alján és tetején.