A hét legjobb letölthető szoftverei

Vágólapra másolva!
Múlt heti válogatásunkban nem voltak játékok, a mostaniban viszont annál inkább. A kis fejlesztőcégek alkotásainak legjavából válogattunk az IGF 2009 játékfesztivál döntőseinek kihirdetésének apropóján. Találhat közöttük álomszerű relaxációs programot, hangos puzzle-t, a Sim City és a Tetris közös gyermekét, de a lövöldözős játékok sem maradtak ki, de olvasóinknak lehetőségük lesz kiélniük a bennük rejlő internetes trollt is. Ráadásként három igazán hasznos segédprogramot is kínálunk letöltésre: többek közt extrákkal megpakolt OpenOffice-t, és egy olyan miniszoftvert, ami egy kattintással kitörli a sérült fájlokat a winchesterről.
Vágólapra másolva!

OSMOS

Forrás: [origo]

A játék alfa verziójú demójának letöltése a fejlesztő honlapjáról

Ha pocsék napja volt, és nyugalomra vágyik, ez a játék a megoldás: az Osmosis leginkább a Spore és a Nintendo DS-ről ismert Electroplankton keresztezésének tekinthető. Egy sejttel kell benne áramlani rendkívüli nyugalmat árasztó ambient háttérzene kíséretében egy leginkább a világűrhöz hasonlító, álomszerű térben, melyet kisebb és nagyobb elemek töltenek meg. Az egérrel bizonyos irányba sugarakat kibocsátva lehet mozogni, az irányítás néhány perc alatt megszokható. A feladat a kisebb molekulák bekebelezése, melyek által a saját sejtünk nagyobb méretű lesz, ezáltal még nagyobb darabokat tud magába olvasztani - viszont a "sugárhajtómű" működtetése ugyancsak energiát emészt fel, ezért okosan kell megválasztani az útirányt. Kipróbálni egyelőre csak az alfa verziójú demóban lehet, relaxációhoz tökéletes választás.

MUSAIC BOX

Forrás: [origo]
A játék egy órán át használható verziójának letöltése a BigFish.com-ról

Egy egyedi puzzle-játék, melyben a megszokottól eltérően nem a vizuális, hanem a hangos ismeretőjegyek jutnak fontos szerephez. A feladat ugyanis egy zenei puzzle kirakása, melynek során egy óriási lakás különböző pontjain fellelt hangfoszlányokból kell összeállítani egy teljes dallamot - szerencsére egy vizuális kirakót segítségül lehet hívni, ha az ember elakadt a feladványban.

A játékot a BigFish.com online játékboltban lehet megvenni, innen lehet letölteni a cég kliensprogramjának feltelepítése után az egy órán át futtatható próbaverziót is.

CORTEX COMMAND

Forrás: [origo]
A Cortex Command próbaverziójának letöltése a fejlesztő honlapjáról

Talán a BlackThorne és az Abuse című PC-s klasszikusokat idézi leginkább a Cortex Command című, néhányszáz évvel később játszódó kétdimenziós akciójáték. A Data Realms élethű fizikai szimulációt alkalmazó programjában egy oldalnézetből irányítható katonával kell bejárni a grafikailag rendkívül részletesen kivitelezett tájat, és másvilágra küldeni az ellenséges katonákat. A földet bányászva lehet szert tenni pénzre és extra fegyverekre, felszerelésre, s a program extrájaként a képernyő az utolsó képpontjáig szétlőhető, felrobbantható és kiásható. Megfelelő játékirányító eszközök birtokában egyetlen PC-n osztott képernyős megoldás révén akár négyen is megküzdhetnek a programban egymás ellen.

COLLIDE REACTOR

Forrás: [origo]
A játék letöltése a fejlesztő honlapjáról

Semmiképp nem mondanánk, hogy a Collide Reactor eredeti ötleten alapszik, Dunát lehet rekeszteni azokkal a science fiction történetekkel, amiben az űrhajó elromló reaktorát csak a főhős javíthatja meg saját élete kockáztatásával. Olyan sztorit azonban nem tudunk egyet se, ahol a javítás abból áll, hogy apró, a reaktor falához nagyokat koccanó űrhajóval kell a meghajtó egységben elszabadult robotokat agyoncsapni egy elszabadult zölden világító fűtőelemmel, miközben pályáról pályára változik a tömegvonzás ereje. A Geekhouse Games letölthető flashjátéka nem a világ legjobb videojátéka, azonban bennünket legalább fél órát hátráltatott cikkünk megírásában, és még a hajót sem sikerült megmenteni végül.

CITY RAIN



A játék letöltése a fejlesztő honlapjáról

Sosem gondoltuk volna, hogy az idén húsz éves SimCity és a még ennél is idősebb Tetris keresztezéséből érdekes játékot lehet csinálni. Pedig az alapvetően Xboxra írt, ám PC-n is játszható City Rain komoly kihívásokat tartalmazó jó program. A különböző épületfajtákat - közösségi, lakópark, zöldterület - úgy kell leraknia a játékosnak, hogy a kis városának lakói elégedettek legyenek a polgármesterrel. Gondolkodni nincs sok idő, az épületek folyamatosan esnek le a levegőből. A magas pontszámokért a játékos speciális, külön megvehető házakat kap, amivel tovább növelheti a lakosság elégedettségét.

FORUMWARZ

Forrás: [origo]

Itt próbálhatja ki a flashjátékot

Mélyen legbelül mindenkiben rejtőzik egy internetes troll, aki szívesen kezdeményezne végtelen vitákat, ömlesztené tele képekkel vagy értelmetlen blablával a fórumokat és kommentdobozokat. A Forumwarz azoknak való játék, akik szívesen kipróbálnák, milyen szabadon engedni a sötétebb énjüket. A játékos által megszemélyesített troll a közösségek szétrombolása után szintet léphet, új támadási fajtákat sajátíthat el, és egyre bonyolultabb küldetéseket vállalhat el. Mivel az interneten valamilyen mértékben mindenki szerepet játszik, ez a még egy maszk senkinek nem árthat meg, ráadásul a lassan utántöltődő támadások miatt a Forumwarz több nap üresjáratait is kitöltheti.

UNLOCKER

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése a Szoftverbázisról

Az ingyenes Easeus Partition Managert tavaly az év egyik leghasznosabb szoftverének találtuk, ezeknek a programoknak a virtuális listája most egy újabb taggal bővül az Unlocker személyében. Ez a mintegy kétszáz kilobájtos miniszoftver olyan esetekben nyújthat segítséget, amikor valamilyen hiba folytán nem sikerül törölni egy mappát vagy fájlt a háttértárról, a törlés helyett a Windows hibaüzenetekkel bombáz.

Persze ez az esetek többségében azért van, mert egy másik szoftver is használja azt az állományt, de reális esély van arra, hogy hiba okozzon hasonlóan hibás működést. Telepítését követően beépül az Intézőbe, és annak jobb klikkel előhívható menüjéből lehet aktiválni. Nekünk bevált, mivel eleve egy törölhetetlen, sérült mappa eltávolításához kerestünk ingyenes célszoftvert, és tesztelőnknél el is végezte feladatát, ráadásul a futó programok monitorozására is lehet használni.

MICROSOFT PROCESS EXPLORER

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése a Szoftverbázisról

Ez utóbbiakhoz hasonló feladatokra használható a Microsoft ingyenesen letölthető Process Explorere, amit leginkább hibák elhárítására lehet használni, mivel a futó rendszerről olyan fontos információkat jelenít meg, amely már egy kicsit hozzáértőbb felhasználó számára hasznos lehet. Segítségével le lehet nyomozni, melyik az az illesztőprogram vagy szoftver, ami valamiért gonosz módon rejtőzködve leterheli a rendszert, deegy-egy program kilövésére is használható, a PC terheltségéről pedig grafikonokon keresztül tájékoztatja a felhasználót. Legújabb verziója nemrég jelent meg, s akár a Windows saját Feladatkezelőjét is helyettesíteni lehet vele.

OXYGENOFFICE PROFESSIONAL 3.0


Forrás: [origo]

Az ingyenes szoftvercsomag letöltése a Szoftverbázisról

Az OxygenOffice a nyílt forráskódú, céges és otthoni használatra egyaránt ingyenes OpenOffice.org némiképp felturbózott rokona. Az alapkiadáshoz képest 2400 darabos Clipart galéria, magyar nyelvű sablonok, dokumentáció és szótárak is megtalálhatóak benne. A 3-as OpenOffice-hoz hasonlóan ez a kiadás is tartalmaz magyar helyesírás-ellenőrzőt, és meg lehet nyitni vele a Microsoft Office 2007-ével készített docx, xlsx fájlokat is.