Üres szobában kikapcsol a Sony tévéje

Vágólapra másolva!
A Sony Bravia V5-ös sorozatába tartozó LCD-tévék érzékelik, hogy van-e valaki a szobában, s ha nincs, kikapcsolják a képet, hogy kevesebb áramot fogyasszanak.
Vágólapra másolva!

Az új Bravia tévék LCD-je alá egy szenzort szerelnek, ennek segítségével a televízió képes érzékelni, hogy a szobában, ahol elhelyezték, tartózkodik-e valaki. Amennyiben nem, a készülék automatikusan lekapcsolja a képet, bár a lejátszott film, vagy tévéműsor hangja továbbra is hallható marad. Ha fél órányi hangos üzemet követően sem megy be senki tévét nézni, az eszköz készenléti üzemmódba vált, azaz úgy kapcsolja ki magát, hogy a táviránytó gombjával bármikor feléleszthető legyen.


Az automata kikapcsolási funkció mellett az új Bravia tévék fogyasztása a háttérfény teljesítményének dinamikus szabályozásának köszönhetően eleve jóval alacsonyabb tavaly megjelent elődeiknél: a 40 és 46 colos készülékek korábbi kiadásai 217 és 263 wattot fogyasztottak, az új modellek azonban beérik 129 és 153 wattal is. Az új tévék valamikor az év első felében kerülnek a boltok polcaira, bár Japánban már februártól meg lehet majd venni őket 500-700 ezer forintnak megfelelő japán jenért. A Sony ezek mellett egy új, 32 colos modellt is bemutatott, a J5 jelzésű LCD-tévé fogyasztása csupán 84 watt - írja a PC World.