D. Tóth Kriszta - "amit csak lehet, a neten intézek..."

Vágólapra másolva!
D. Tóth Kriszta, az MTV Híradójának műsorvezetője, újságíró - és anya. Családtagjai Lola-sorozatán keresztül nekünk is ismerősök. Vajon mennyire van jelen Kriszta és magyar-angol családja életében az internet..?
Vágólapra másolva!

Milyen gyakran használod az internetet?
Napi szinten használom, akár naponta többször is, hiszen az internet manapság már olyan információforrás, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Hírekkel dolgozó emberként természetes, hogy mindennap megnézem a nagyobb magyar és külföldi hír- és kulturális oldalakat.

Brüsszeli tudósítóként mit tapasztaltál, ott másként, másra használják az internetet?
Ma már - ha fiatal felnőttekről beszélünk, és ebbe a korcsoportba sorolom magam is - itt Magyarországon is ugyanúgy használjuk az internetet információszerzésre, adatkeresésre, szórakozásra, kikapcsolódásra, mint brüsszeli kortársaink. Nem is annyira Belgiumban, hanem inkább Nagy-Britanniában tapasztaltam azt - hiszen a családom egyik fele angol -, hogy ott korosztályosan szélesebb az internethasználók köre. Például az anyósomék, akik középosztálybeli vidéki angol emberek 55 és 60 év közöttiek, ma már napi szinten neteznek. Az itthoni, nagyon hasonló háttérrel rendelkező, hasonló korú édesapám kicsit később kezdte felfedezni az internet örömeit, és még mindig van mit tanulnia.

Ha nem a munkádhoz használod a netet, akkor mit böngészel a hálón?
Amit csak lehet az interneten intézek - a bankolástól kezdve a könyv- vagy DVD-vásárláson át. Rendszereses rendelek például angol nyelvű gyermekirodalmat vagy rajzfilmeket. Megpróbálom minden téren kihasználni az internet biztosította nemzetköziséget, és határok nélküliséget. És a család a napi kapcsolattartásban is nagy szerepe van nálunk a netnek, hiszen a segítségével rendszeresen videotelefonálhatunk az angliai nagyszülőkkel. Sőt már Brüsszelből is így tartottam a kapcsolatot az édesapámmal annak idején.

A mobilinternetet próbáltad már?
Nem, a telefonom sem a legmodernebb modell. Pedig a férjem rendszeresen magyarázza nekem, hogy milyen fantasztikus dolgokat lehet csinálni egy telefonnal. Neki egy iPhone-ja van, amin aztán tényleg úgy fut az internet, mintha csak otthon ülnénk a gép előtt. Én ebben a kérdésben régimódi és egy kicsit maradi vagyok. A mobiltelefonon telefonálok, sms-t küldök, és néha-néha lefotózom a gyereket - de a fotót elküldeni már nem mindig tudom. Mióta hazaköltöztünk, és már nem tudósítok annyit, inkább a stúdióhoz köt a munkám. A mobilnetre talán ezért sem voltam még igazán rászorulva. Amikor elutazom, akkor pedig igyekszem igazán kikapcsolódni, és nem a neten lógni. Ez persze néha komoly kihívás, hiszen az ember nagyon hozzá tud szokni az állandó friss információkhoz. Mi éppen ezért nem szereztünk be ilyesmit. Ha valamit mégis nagyon meg kellene nézni, akkor a férjem megnézi az ő kütyüjével és eljut hozzánk az információ.

A kislányod, Lola mennyire érdeklődik az internet iránt?
Próbáljuk a dolgot szűk keretek között tartani, de nem csinálunk úgy, mintha nem lenne televízió, számítógép vagy internet. Egy a XXI. században született gyereket nem lehet úgy felnevelni, mintha mindez nem létezne - főleg, ha mi is nézünk tévét, és számítógépezünk. Lola tudja, hogy mi mire való és néha meg is engedjük, hogy használja őket. A BBC gyerekcsatornájának például nagyon jó oktatójátékai léteznek a neten. Azokat szoktuk megnézni, de kizárólag együtt. Nem hagyjuk ott a gyereket az internet mellet, hogy egyedül garázdálkodjon - 3 évesen. Ahogy televíziót sem néz egyedül. Amúgy is körülbelül 10 percre köti le, úgyhogy nem tulajdonítunk neki túl nagy jelentőséget.

Mennyire érdeklődsz a technikai újdonságok iránt?
Nem igazán. Én voltam az, akinek a szerkesztőségben annak idején utoljára lett mobiltelefonja. Ez a késlekedés még ma is jellemző rám. Amikor már mindenki egy új kütyüről beszél, akkor nézek utána, hogy mi is az. Nálunk a családban nem én vagyok az, aki ezekkel lépést tart, hanem a férjem - ő viszont nagyon. Van egy nagyon vicces különbség közöttünk. Ő Apple Kidnek hívja magát, mert nagyon szereti az Apple legújabb, legdizájnosabb fejlesztéseit, mindig tudja, hogy éppen milyen kütyüt kell megszereznie ahhoz, hogy nagyon modernnek tűnjön, én pedig igazi PC-felhasználó vagyok. Kettőnk közül ő a menő, én pedig a maradi.

Van laptopod?
Azért nem csinálok úgy, mintha nem 2009-et írnánk, csak nem törekszem mindig a legmodernebb eszköz beszerzésére. Természetesen van laptopom, már csak azért is, mert egyrészt azon írom a Lola-sorozatot, másrészt Lola-könyv is azon született, a mindenféle irományaimat is ott tartom, és ott tárolom a fotóimat is.