Átvágott vezeték miatt állt az internet

Vágólapra másolva!
Több órára leálltak vasárnap a Magyar Telekom internetes szolgáltatásai. A hibát az okozta, hogy Baranyában délelőtt véletlenül átvágtak egy adatátviteli gerincvezetéket, az innen elterelt forgalom pedig a fővárosi központban okozott túlterhelést.
Vágólapra másolva!

Több órára leálltak vasárnap délután a Magyar Telekom internetes szolgáltatásai. A hibát az okozta, hogy délelőtt 11 óra 10 perckor Baranya megyében véletlenül átvágtak egy optikai kábelt - közölte az [origo]-val a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága. Az adatátviteli kábel szakadása nyomán kieső forgalom alternatív útvonalakra irányítódott át, ez azonban internetforgalom egyenletes elosztását végző hálózati egységeket jelentősen leterhelte. Az eszközök mintegy két órán át kisebb-nagyobb fennakadásokkal ugyan még biztosítani tudták a világháló elérését, ám ekkor az egyik hardver elromlott.

Minden leállt, ami IP-alapú

Ennek nyomán a Magyar Telekom internetszolgáltatása 13 óra körül leálltak, és csak 15 óra után álltak helyre, miután a hibás eszközt kicserélték. A probléma érintette többek között a társaság hálózatain működő kábeltévés és ADSL, valamint mobilinternet, IP-tévé és az IP-telefon szolgáltatásait, illetve a cégnél működő honlapokat - így lapunkat is - amelyek durván két órán át voltak elérhetetlenek.

Azt ígérik, nem ismétlődik meg

Az eset kapcsán Maradi István, a Magyar Telekom műszaki igazgatóhelyettese az MTI-nek úgy nyilatkozott, a vasárnapi internet-leállás példátlan eset volt. A szakember szavai szerint olyan váratlan dolog történt, amit csak az élet tud produkálni, mivel több, egymástól független hiba összeadódása okozta a példátlan zavart. "Még elemezzük, hogyan történhetett, de már nagyjából látom, hogy mi miért történt és hétfő délutánra pontos tervek lesznek, hogy ez többé soha ne ismétlődhessen meg" - nyilatkozta az MTI-nek Maradi István.

(A lapunkat kiadó [origo] Média és Kommunikációs Zrt. a Magyar Telekom leányvállalata)