Egymilliárd felett az internetezők száma

Vágólapra másolva!
Egy friss felmérés szerint Kínából kapcsolódnak a legtöbben a világhálóra, amelyet világszerte immár több mint egymilliárd ember használ internetet.
Vágólapra másolva!

A comScore cég tanulmánya szerint az egymilliárd fős értéket még tavaly decemberben lépte át az internetezők száma. A statisztikák alapján a felhasználók közel fele (43,3 százalék) Ázsiából (APAC-régió) kapcsolódik a hálóra, Európából a netezők 28 százaléka, Észak-Amerikából 18,4 százaléka, Dél-Amerikából pedig 7,4 százaléka csatlakozik. Az országok listáját vizsgálva egy hajszálnyival Kína vezet, ahonnan a netezők 17,8 százaléka, közel 180 millió ember böngészi a netet szemben az Egyesült Államokban élők 16,2 százalékával, ami mintegy 163 millió embert jelent. Japánban a netezők 6 százaléka, míg Németországban, az Egyesült Királyságban és Franciaországban pedig 3,7, 3,6, illetve 3,4 százalékuk kapcsolódik.

A valóságban többen vannak

Mivel a tanulmány csak a 15 évesnél idősebb, és a világhálót otthonából vagy munkahelyéről elérni képes felhasználókat kalkulálta internetezőknek, azaz a fiatalabbak, az internetkávézókból, illetve a mobil eszközökről böngészők nem adódtak hozzá a létszámhoz, az internetet elérők valós száma feltehetően még ennél is magasabb lehet. A társaság vezetője szerint az egymilliárdos határ elérése fontos mérföldkő az internet történelmében, s várakozásai szerint a második és harmadik milliárdos felhasználói tábor elérésére valószínűleg sokkal hamarabb sor kerül majd.

A legnépszerűbb oldalak

A mért közösség körében a legtöbben (77 százalék) a Google valamelyik weboldalát szokták felkeresni, a szájtok listájan a második hely a Microsoft által működtetett szolgáltatásoké (64,2 százalék), a harmadik és negyedik helyet a Yahoo! és az AOL oldalai szerezték meg (55,8 és 27,1 százalék), az ötödik helyre pedig a Wikipédia futott be 27,1 százalékos részesedéssel.