Legkésőbb öt év múlva itt a digitális közmű

Vágólapra másolva!
Minden települést elérne üvegszálas internet-hozzáféréssel a most tervezés alatt álló Nemzeti Digitális Közmű hálózata - mondta a rendszert bemutató hétfői budapesti konferencia után tartott sajtótájékoztatón Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára.
Vágólapra másolva!

A szakmai és politikai egyeztetések után létrejövő projektben "nem az építés lesz a hosszú idő", hanem a peremfeltételek kialakítása és a szükséges engedélyek beszerzése - közölte, ezzel magyarázva, hogy a technológia telepítéséhez szükséges egy-másfél év és a maximális öt esztendő közé tudja becsülni a létrehozás időhorizontját. Hozzátette: a cél az, hogy a lakosság minél nagyobb része rendelkezzen szélessávú internet-hozzáféréssel.

A hálózat települési szintig történő kiépítésének "több tízmilliárdos, százmilliárdos" nagyságrendű költségeinek minél nagyobb hányadát fedeznék európai uniós forrásokból, a rendszer modellje pedig egyfelől a kormányzati gerinchálózat, másrészt a Magyar Tudományos Akadémiát, a kutatóhelyeket és az egyes egyetemeket összekötő háló - mondta. Az államtitkár hangsúlyozta: reális a lehetősége, hogy a piac szereplőivel, de nem piaci logika szerint kiépített, működtetett, másodpercenként 6-10 megabit sávszélességet kínáló, de bővíthető kapacitású rendszer "a nemzeti-össztársadalmi digitális közmű modernizációs eszközként megjelenjen".