Vágólapra másolva!
A Fujitsu Siemens új notebookját egyedi módon lehet tuningolni, az Amilo SA3650-eshez ugyanis játékok futtatására is alkalmas külső videokártya is jár. Bár ezt csak egy különálló monitorral lehet használni, cserébe legalább otthon lehet játékokat futtatni a gépen.
Vágólapra másolva!

Az SA3650-es Amilo pont kényelmes, hordozható méretű, a gép 13,3 hüvelykes kijelzővel rendelkezik, a billentyűzete pedig teljes méretű. A furcsa, retró külsejű gépen egyedül a tapipad szokatlanul kemény, ezen kívül csak komolyabb erőnek engedő gombjaiba lehet belekötni, illetve abba, hogy nagyon melegszik a laptop. A csúcsra járatott Amilo képes melegen tartani a gép mellé rakott teát, felfűteni az íróasztalt, akár a GraphicBooster nélkül is. Mit is takar a hangzatos név? Egy külső videokártyát, ami extra grafikai képességekkel vértezi fel az egyébként nem 3D-s grafikai műveletekre optimalizált laptopot. Az egyetlen korlátozás: mindennek eredményét csak egy külső monitoron lehet élvezni, a noteszgép saját LCD-jén nem.

Felturbózza a gépet a külső VGA

Ennek megfelelően a dupla videokártyás üzem használatát meg kell szokni, kényelmes beállítása némi gyakorlatot igényel. Az ATI grafikus maghoz járó illesztőprogram felülete a legjobb indulattal sem nevezhető felhasználóbarátnak, időbe telik, amíg rutinná válik a külső kártya elsődleges szerepének beállítása és az integrált vezérlő kikapcsolása. Ugyan van lehetőség profilok létrehozására, ám azok aktiválása kényelemben elmarad a manuális vezérlés mögött. Persze a különálló monitoron jelentkező teljesítménytöbblet megéri az állítgatást, a külső PCI Express csatlakozóra kötött videokártya erejét már a Windows Élményindex is mutatja. Az integrált grafikus chipsettel a gép indexe csak 3.8, a leggyengébb pontot az operációs rendszer effektjeire és a játékokhoz szükséges 3D-s gyorsításra kapta a gép. A külső egység csatlakoztatása után újramérve azonban ez a két terület már a Vistával kapható legmagasabb 5.9-es értéket kapja. Az összesített index így sem lesz magasabb 5.0-nál, ám a korlátozó tényező már nem a grafikus rendszer, hanem a gépbe szerelt AMD Turion processzor.

Forrás: [origo]
A kis dobozban van a külső videokártya (még több kép)

Tévéhez könnyen kapcsolódik

A Graphic Boosternek nem is csak a teljesítmény az előnye, a külső videokártya két monitort is tud fogadni, egyet a DVI, egyet a HDMI-porton, utóbbi révén pedig LCD-, vagy plazmatévéhez is egyszerűen lehet csatlakoztatni a gépet például fotók vagy filmek nézegetéséhez. A laptopba épített HD 3200 grafikus mag is képes meghajtani egy extra kijelzőt, így a sok képernyőt kedvelők - vagy a Kardhalon felnevelkedett hackerek - körberakhatják az asztalukat képernyőkkel. A több munkaasztalos élményt csupán az zavarhatja, hogy nagyobb terhelés alatt a külső egység hűtése halk, de annál idegesítőbb ciripelésbe kezd, emellett okádja a hőt, tehát érdemes a kéztől biztos távolban elhelyezni.

Az elsősorban a játékosok kedvére tervezett gépen három erőforrásigényes szoftvert is kipróbáltunk. A Bioshock csőfogós verekedést és Thompson géppuskás ámokfutást is tartalmazó demója remekül futott a gépre kötött átlagosnak mondható 1280*1024 pixel felbontású kijelzőn. A programot maximiális beállításokkal, kétszeres élsimítással futtattuk akadás nélkül. A legendásan hardverigényes Crysis futtatásához már vissza kellett venni valamennyit a beállításokból, hogy a dühös katonákkal és idegenekkel megvert szigetet körülvevő tenger ne mézként mozogjon. A géppel csak a Cobra 11 sorozat legújabb játéka tudott igazán kifogni, ezzel már időnként akadásokat és egy gigantikus fagyást is előállítanunk. Alacsonyabb grafikai beállításokkal azonban az autós játék is képes volt hosszú félórákra lekötni a gép elé odaülő kollégákat.

Forrás: [origo]
A kis doboz ontja a hőt (még több kép)

Ennyiből laptop és játékgép is kijön

A nálunk járt tesztgépben az AMD Turion X2-es 2,4 gigahertzes processzora muzsikált. A laptop integrált videokártyája egy hordozható gép viszonylatában erős Radeon HD 3200-as, a külső egységben pedig egy 512 megabájt memóriával felvértezett Mobility Radeon HD 3870-as grafikus kártya dolgozott. A gép négy gigabájt memóriát és háromszáz gigabájtos merevlemezt tartalmazott, azt sugallva, hogy az extra teljesítmény akár rövidebb filmek megvágására is alkalmassá teszi a kis notebookot. Az itthoni boltok többségében alapból 2,1 gigahertzes processzorral, 2 gigabájt memóriával, 250 gigabájtos merevlemezzel kínálja a SA3650-es Amilót bruttó 280 ezer forint körüli áron. Ehhez még hozzá kell számolni a külső monitor árát, 40-50 ezer forintot, plusz még öt-hatezret egy billentyűzetért és egy egérért. Ezekkel együtt az ár már meghaladja a 300 ezer forintot is.

Ezért a pénzért a játékot is kedvelő felhasználó beruházhat egy közepes notebookra vagy egy netbookra és egy konzolra, úgy, hogy még némi pénze is marad a kezdő játékcsomag összeállítására. Ugyanakkor az is igaz, hogy egy nagy monitornál, rendes méretű perifériákkal egy asztalnál ülve sokkal kényelmesebb dolgozni, mint egy laptop felé görnyedve, ha viszont el kell vinni valahova, egyszerűen csak le kell csatlakoztatni a külső egységről és berakni a táskába.

Várjuk, hogy kiforrjon

Nincsenek nagy veszélyben a 17 hüvelyes kijelzővel szerelt, brutális teljesítményű processzorral és grafikus kártyával rendelkező gamer notebookok. Nagy teljesítményű, játékok futtatására kifejlesztett laptopmonstrumokból még mindig nagyobb választék van, mint külső egységekkel tuningolható notebookokból. A GraphicBooster egyelőre csak egy géppel, az SA3650-es Amilóval használható, a Fujitsu által gyárott többi típusról hiányzik a csatlakoztatáshoz szükséges külső PCI Express csatoló.

A kellő sebességet biztosítő külső csatolóknak egyelőre nincs szabványa, az Asus hasonló külső egységének használatához például Express Card bővítőkártya szükséges. A megfelelő csatlakozók elterjedésével, illetve a GraphicBoosterhez hasonló külső egységek fejleszthetővé válásával azonban könnyen a mindennapok részévé válhatnak a mindennapi notebookokat felturbózó kiegészítők.