A gazdasági visszaesés szaporítja az internetes támadásokat

Vágólapra másolva!
Az idén még több és még változatosabb támadás érheti az internetezőket, mert a gazdasági visszaesés miatt még többen akarják a világhálót illegális anyagi haszonszerzésre használni.
Vágólapra másolva!

Az internetes biztonsággal foglalkozó McAfee tanulmánya szerint az elmúlt 12 hónapban több rosszindulatú programmal találkozhattak a netezők, mint eddig bármikor. Az elmúlt 15 évben, 2007 végéig, a McAfee vírusfigyelő rendszere majdnem 358 ezer rosszindulatú programot azonosított, ebből több mint 135 ezret 2007-ben. Tavaly azonban már márciusban több rosszindulatú programot talált a rendszer, mint a teljes 2007-es évben, csaknem másfélmilliót.

A programok többsége rejtőzködő, s anyagi haszonszerzés céljából írták őket. A rosszindulatú programok készítése üzlet, a programok több mint 90 százaléka jelszavak ellopására készített trójai és letöltő-program. Rohamosan nő a könnyű pénzt ígérő adathalász csalások száma, amelyek gyakran hamis pénzügyi szolgáltatóhoz, vagy árurendelést kínáló weboldalakhoz kapcsolódnak.

A csalók azt használják ki, hogy a globális pénzügyi gondok következtében sok internet-felhasználó keres vonzó ajánlatokat, nem sejtve, hogy a látszólag legális szolgáltatások mögött kiberbűnözők rejtőznek. Növekszik a hamis álláskereső oldalak száma is. A McAfee felhívja a figyelmet arra is, hogy a csalók egyre gyakrabban használják csaliként a napi- és helyi lapok híreit, mivel ezekkel a legkönnyebb rávenni a gyanútlan felhasználót, hogy egy linkre kattintson. Veszélyesek lehetnek az úgynevezett a közösségi oldalak is, amelyeken - növekvő népszerűségét kihasználva - a rosszindulatú programok írói "barátságos" oldalakra mutató linkeket kínálnak.