Spamben tiltakoznak a megfigyelés ellen a britek

Vágólapra másolva!
Kéretlen levelek garmadájával figyelmeztetnék a magánszféra fontosságára belügyminiszterüket a felháborodott britek. Az akciót szervező Facebook csoport egy hónap alatt átlépte az ötezer tagot.
Vágólapra másolva!

A Küldd el Jacqui Smithnek is minden leveledet nap nevet viselő akció során beözönlő üzenetek nem fogják elérni belügyminisztert - tippel Murad Ahmed, a Times parlamenti tapsztalattal rendelkező bloggere. Valószínűbb, hogy egy gyakornok lesz kénytelen törölni az érdektelen levelek hadát. Igaz, egyszerűbb így tiltakozni, mint táblát ragadva utcára vonulni - teszi hozzá Ahmed.

A magánügyekben való turkálás miatt felháborodott britek tábora gyorsan növekszik. Január huszadikán még csak ezren tervezték, hogy részt vesznek a tiltakozásban, öt nap alatt azonban már az ötezer fős létszámot is elérte az elégedetlenek által alapított Facebook csoport. Cikkük megjelenésekor több mint 6600 szimpatizánssal büszkélkedhetettek a tiltakozók.

A tiltakozók levelezőlistáját tartalmazó oldal nem titkolja, hogy ha tömegek csatlakoznak az akcióhoz, akkor az a levelezőszerverek túlterheléséhez is vezethet. Ugyanakkor a szervezők szerint a résztvevőknek nem kell attól félniük, hogy tetteik hatására egy peres ügy rossz oldalán találják magukat.

A britek azon háborodtak fel, hogy a Jacqui Smith belügyminiszter adatbázist építene az összes telefonhívásból, SMS-ből, netes oldallekérésből és elküldött emailből. Az 12 milliárd fontba kerülő projekt keretében összegyűjtött kommunikációs adatok kezelésével ráadásul egy magáncéget bíznának meg.

A belügyminisztérium szóvivője szerint a tervezett adatbázis nem tartalmazná az SMS-ek vagy az emailek teljes szövegét, csak azt, hogy ki kivel váltott üzeneteket. A terv ellenzői, köztük Sir Ken Macdonald, az októberben lemondott brit főügyész, szerint azonban ez is túl sok. Az adatbázis pontos lenyomatát tartalmazná minden polgár életének, a legintimebb legmegalázióbb részletekig. Egy kormányra, viseljen bármilyen színeket, sem szabad rábízni az emberek lelkének ilyen térképét - nyilatkozta a Guardiannak még december végén Macdonald.