Kizárta a játékosokat a másolásvédelem

Vágólapra másolva!
Kizárt játékukból a Gears of War című  program PC-s verzióinak tulajdonosait a másolásvédelem. Az Epic Games által alkalmazott védelmi megoldás 2009. január 28-i lejáratra volt beállítva, a problémára egyelőre csak a rendszeridő visszaállítása a megoldás - adta hírül az Ars Technica.
Vágólapra másolva!

Játékosok százait zárta ki a rosszul beállított DRM, vagyis másolásvédelmi technológia kedvenc lövöldözős játékukból. A problémát az okozta, hogy a játék elindításához szükséges digitális aláírás lejárt. Az Epic fórumában Joe Graf, a cég egyik programozója már elismerte a problémát, beismerve, hogy a lejárt digitális aláírás a fejlesztőket is meglepte. Graf azzal nyugtatva a játékosokat, hogy a Gears of War-t kiadó Microsofttal együtt dolgoznak a probléma megoldásán.

A játékosok találtak már áthidaló megoldást a problémára, az operációs rendszer óráját január 27 előtti időpontokra visszaállítva a szoftver tökéletesen futtatható. A probléma ilyen megkerülésével csupán az a gond, hogy a dátumot használó egyéb alkalmazásokat - például levelezőklienseket vagy naptárprogramokat - is megkeverheti az ide-oda állított rendszeridő. Az eddigi legjobb tipp a napi Gears of War adagjukat hiányolóknak az egyik fórumozó által talált RunAsDate program, ami a játék indítása előtt visszaállítja az órát, majd annak bezárásával visszaállítja a pontos időt és dátumot.

Az Epic fórumain panaszkodó felhasználók szerint nem a mostani az egyetlen időzített bomba a rendszerben. A játékot elindító startup.exe-hez tartozó aláírás február 22-én jár majd le. Számos fórumozó sérelmesnek érzi, hogy a jogszerűen megvásárolt és másolásvédelemmel rendelkező játékaikat nem tudják elindítani, míg a kalóz példányokkal rendelkezők gond nélkül játszhatnak.