A Google fordítószolgáltatása részben megtanult magyarul: bár szótára még nem készült el, weboldalakat és szövegeket már képes magyarról vagy magyarra fordítani. Német, angol, török és spanyol szövegekkel teszteltük le képességeit.

A hétvégén mindennemű fanfár nélkül hét új nyelvvel, - köztük a magyarral - bővült a Google fordítószolgáltatása - adta hírül a Google Operating System blog. A keresőóriás hivatalosan még be sem jelentette a szolgáltatást, megkeresésünkre pedig elmondták, nem szolgálhatnak adatokról arról sem, hogy az online fordítógép milyen paraméterekkel rendelkezik - azaz például hány kifejezés és szó található adatbázisában.

Más módszert használ

Versenytársaitól eltérően a Google nem fordítási szabályok felállításával és csiszolgatásával dolgozik, hanem statisztikai megközelítést választott. A Google Translate lelke a hatalmas szövegállomány, melynek egy része csak a célnyelven van meg, másik része viszont a cél- és a forrásnyelven is megvan a keresőnek. A Google saját tanuló algoritmusát erre a szövegbázisra engedik rá, hogy felépítsen egy nyelvi modellt, és mivel a cég hatalmas szerverparkkal rendelkezik, a fordítószájt nagyon fürgén végzi dolgát.

A fordítások minősége nagyban függ attól, hogy milyen mennyiségű anyag áll az algoritmus rendelkezésére. A Google Translate-en rossz eredményeket hozó nyelvek esetében az lehet a probléma, hogy kevés kétnyelvű adata van a keresőnek. A fordítások minőségén elsősorban azok tudnának javítani, akik hatalmas mennyiségű olyan szövegkészlettel rendelkeznek, amely a cégnek felajánlható. Apró változásokat ezen kívül elérhetnek a türelmes felhasználók is, akik hibás fordítások helyett maguk is begépelhetik a jó megoldásokat.

Forrás: [origo]
A Google online tolmácsa

Előkelő társaság tagjaként került be nyelvünk a Google Translate fordítóba, a mostani frissítéssel megjelent thai nyelvet 60-65 millióan beszélik, a törököt pedig 63 millióan. Az újonnan a szolgáltatáshoz adott nyelvek közt van még 9-13 millió beszélővel rendelkező albán, valamit kisebb beszélőszámal rendelkező galíciai, máltai és észt is.

Nincs sok riválisa

Kíváncsiak voltunk arra, hogyan teljesít a Google Translate a többi elérhető szolgáltatáshoz képest. Meglepve tapasztaltuk, hogy kevés a több egzotikus nyelvet támogató motor, ezek közé mindössze egy szájtot a Webforditas.hu-t sorolhatjuk. Az Online Fordító csak angol és német nyelven boldogul, míg a Dativus csak angolul beszél, de legalább oda-vissza ráadásul csak magyarra képes fordítani, ez viszont ingyenesen csupán körülbelül fél oldalnyi szöveget dolgoz fel.

A standardnek számító angol és német mellett kollégáink segítségével leteszteltük, mennyire boldogul korrektül török és spanyol nyelvet választva a Google Translate és a Webforditas.hu. A tesztalanyok öt-öt gép által fordított, átlagos chatelés során szóba kerülhető idegennyelvű mondatot kaptak, melyekből csupán egyet sikerült többé-kevésbé hibátlanul lefordítania a két szájtnak mindegyik nyelv esetén. Három mondat esetében rövid kombinálás után sikerült rájönniük a jelentésre, meglepő módon azonban a meglehetősen egyszerű "Szia, Tibornak hívnak." mondat mindegyikükkel, minden nyelven kifogott. A próbára bevont kollégák véleménye szerint a teszten a Google Translate egy hajszálnyival jobban teljesített a Webforditas.hu-nal, de tökéletesnek korántsem mondható így sem.

Forrás: [origo]
Tippekkel segíti a fordítást a Dativus


Teszteltük az idegennyelvű szövegek magyarítását is, melyhez az egyik mobiltelefongyártó cég terméktámogatási oldaláról másoltuk ki ugyanazt a szöveget a fent említett nyelveken, hiszen ez esetben a magyar változat már birtokunkban volt. Ebben a letölthető szövegfájlban bárki megnézheti az eredményt: nem sok különbség mutatkozott bennük, meglehetősen zagyva mondatok keletkeztek minden esetben, ezen a teszten az Online Fordító különösen gyengén szerepelt.

Más módon próbál segíteni a fordítással bajlódóknak a Dativus webes fordítóprogramja. A végleges szöveg kimásolása előtt a felhasználó egy listából válogatva kicserélheti a gép által ajánlott kifejezéseket. Az eredmény így sem tökéletes, azonban még így is ez a szoftver adja a legtöbb módosítási lehetőséget a nyelvben egy kicsit is járatos fordítónak. A havonta 510 forintba kerülő, beépített szótárral is rendelkező szoftver egy nyelvtanulónak nagyobb segítségére lehet, mint a csak pár weboldal magyar verzióját kereső netezőnek.

Nem mernénk elküldeni a szövegeket

A fordítás egyik esetben sem tökéletes, helyesebb úgy fogalmazni, hogy a szolgáltatások az idegen nyelvű szövegek könnyebb megértését biztosítják. Nem mernénk nyugodt szívvel elküldeni egyik webszájt által interpretált szöveget sem külföldi ismerőseinknek.

Azonban szinte bármelyik fent említett szolgáltatás alkalmas arra, hogy megtudjuk, nagyjából miről szól egy idegennyelvű cikk, pontosan mit tartalmaz egy kép aláírás,a vagy hogy valóban nigériai hercegnő-e frissen talált ismerősünk. Nem véletlen, hogy a Webforditas.hu-t jegyző MorphoLogic szívesebben beszél megértéstámogatásról fordítás helyett, ez a szó jobban visszaadja az alkalmazások valódi célját.

Összességében tesztjeink nyomán úgy látjuk, annak ellenére, hogy a Google is jelen van a fordítószolgáltatások piacán, ezek a technológiák még meglehetősen gyerekcipőben járnak, az elkövetkezendő években nem számítunk arra, hogy nyelvtudás nélkül, online gépi segítséggel bárki külföldivel szót érthetünk majd, ahogyan az angol házifeladat megoldásában sem fog segíteni egyik szájt sem.