Wifi lesz az amerikai gyorsvasúton

Vágólapra másolva!
Wifis internettel fedik le a San Francisco-i BART gyorsvasutat. A 2011 végére elkészülő rendszer használatáért fizetni kell majd.
Vágólapra másolva!

A húszmillió dollárnyi befektetést igénylő projekt negyvenhárom állomást és 167 kilométernyi vasúti pályát fog lefedni nagysebességű wifis internettel. A BART bizonyos szakaszain már egy éve elérhető a Wi-Fi Rail tesztrendszere. A közlekedési társaság húsz éves szerződést írt alá a wifis céggel.

A Wi-Fi Rail állítása szerint a wifis rendszere megbízhatóan működik 130 kilométer/órás sebességgel száguldó vonatokon is. A szolgáltatás 15 megabit/másodperces le- és feltöltési sebességet kínál.

A San Francisco Chronicle értesülései szerint a legkisebb csomag a hat dollárba kerülő kétórás netezési lehetőség lesz. A napijegy kilenc, a havibérlet harminc dollárjába fog kerülni az ingázóknak, az egész éves elérésért pedig háromszáz dollárt kell kifizetni. A Wi-Fi Rail rendszerének lesz ingyenesen használató, kedvcsináló verziója is, ez egy fél perces reklám megtekintéséért cserébe adna három és fél percnyi netezést.

A rendszert egy éven kereztül tesztelték a gyorsvasút belvárosi állomásain és az öböl keleti felén futó vonalak egy részén. Az ingynesen kipróbálható tesztrendszerbe tizenötezren regisztráltak. A vonaton is elérhető internetre várhatóan nagy kereslet lesz, hiszen a San Francisco-öböl környékén a legnagyobb a technológiai- és webes cégek koncentrációja.