A Google Earthöt ezentúl Földnek hívják, 5.0-s verziójával pedig a Marsra és az óceán mélyére is lehet benne merülni a monitoron keresztül, de még az időt is visszatekerheti benne virtuálisan az egérgombbal. A számtalan funkció azonban már a bőség zavarát okozza: az átlagfelhasználó könnyen eltévedhet a hatalmas információtengerben.

A szokásosnál több újdonsággal szolgál a Google Earth, vagyis a magyar verzió létrejötte óta már Google Föld nevet viselő alkalmazás. Egyik legfontosabb újítása magában a honosításban rejlik, a szoftverbéli menüpontokat már anyanyelvükön olvashatják honfitársaink, bár például az indításkor felbukkanó tippek, illetve a szoftver honlapja is némileg hiányosan van fordítva. Bár bizonyos földrajzi nevek már magyarul szerepelnek a virtuális földgömbön, ezekre továbbra is érdemes angol nyelven rákeresni, mivel zömüket nem fordították még le.

A telepítés a Microsoft Live szoftvereihez hasonlóan már nem különálló csomagból, hanem a Google Updater nevű univerzális telepítővel történik, ezzel egyéb alkalmazásokat, például a Google Chrome-ot is le lehet tölteni, továbbá a feltelepített programok automatikus frissítését is elvégzi, így a későbbiekben nem is lesz szükség az alkalmazás manuális letöltésére.

Az űrből a bálnák nyomába

Az 5.0-s Föld egyik legfontosabb újítása, hogy az óceán alá is lehet merülni vele, ehhez a megfelelő, Óceán nevű funkciót kell aktiválni a program baloldalt elérhető menüjében. Ez önmagában 14 különböző réteget tartalmaz, melyeket kipipálva a feliratuk mellett lévő ikonnal lehet aktiválni. Ha egy réteget kipipáltunk, tartalmait azok a kis ikonok jelzik, amelyek a bal oldali oszlopban is láthatók, melyek a lehető legkülönbözőbbek: az egyik például a BBC és Jacques Cousteau természetfilmjeinek készítési helyszíneit jelzi, melyeken a YouTube-ról elérhető részleteket is meg lehet nézni az alkotásokból. Egy másik rétegen a műholdas nyomkövetővel ellátott állatokat lehet követni, a rendszer a bálnák és delfinek aktuális tartózkodási helyét és haladási irányát is mutatja, de akár arra is mód van, hogy a felhasználó virtuálisan együtt ússzon velük.

Izgalmas helyszínekre kalauzolja el a PC előtt ülőt a Hajóroncsok nevű réteg, mellyel eltűnt hajók nyomába eredhet, így például remek víz alatti felvételeket lehet megtekinteni a közel száz éve az óceán mélyén nyugvó Titanicról is, de tengeri expedíciók pontos útvonalát is nyomon lehet követni fotókkal, videókkal és szöveges információkkal megspékelt formában, 3D-s makettekre egyelőre nem sikerült rábukkannunk. A tengeri állatok iránt érdeklődőknek Az óceánok élővilágának felmérése réteget érdemes bekapcsolniuk, ez a mikrobáktól a tengeri szivacsokig egy rakás különböző életformáról szolgál tudnivalókkal. Jó ideig kerestük még a virtuális óceán hullámait, ám kiderült, ezek csak az izmosabb grafikus kártyával szerelt számítógépeken nyaldossák a partot, a gyengébb gépeken a vízfelszín álló helyzetben marad.

 


A videón megnézheti, mit tud a Google Föld 5.0

 

Tekerje vissza az időt!

Míg az óceán élővilágának alakulása elsősorban a tudományos érdeklődésű felhasználók számára lehet vonzó, a Történelmi képek nevű újítással gyakorlatilag az időt lehet visszapörgetni, így vizuálisan lehet nyomon követni többek közt a globális felmelegedés hatásait, az afrikai Csád-tó elsivatagosodását, de ennél hétköznapibb felhasználásra is alkalmas: mi például visszanéztük vele, hogyan alakult át a szerkesztőségünknek is helyt adó Infopark az elmúlt hét évben.

Nem csak heteket, hónapokat lehet visszatekerni az új Google Földben, lehetőség van arra is, hogy a nappalok és éjszakák váltakozását megjelenítsük a programban. A funkció eléréséhez a Nézet menüben kell engedélyezni a Nap opciót. A Nap bekapcsolásakor a bolygó egyes részein leszáll az éjszaka, emellett megjelenik egy csúszka, amivel lehet tekerni az idő kerekén. A funkció alapból a számítógép dátum- és időbeállításait veszi alapul, ám ezt át is állíthatja a felhasználó. A program egyelőre nem ad lehetőséget a 2009 előtti dátumok megadására, ám az időben előre utazva azt már megnézhetjük, mikor fog sötétedni például augusztus nyolcadikán.

Forrás: earth google
Így épült az Infopark - a Földben bármi más helyszínt is megnézhet

Nézze meg, merre túrázott!

Manapság elég sokunk rendelkezik saját GPS-szel, a túrák, autós utazások nyomán rögzített útvonalakat már a Google Földbe is fel lehet tölteni, az 5.0-s verzióval virtuálisan is be lehet járni a valóságban is bejárt helyszíneket, ami a nyaralós élmények tárgyalásakor igen hatásos látványelem lehet. A mikrofonnal is rendelkező felhasználók még ennél is többet tehetnek: a Körutazás funkcióval (a Hozzáadás menüpont alatt kell keresni) zenével, hangos narrációval tarkított útifilmeket is forgathatnak a szoftverrel. Akinek pedig nem lenne elegendő bolygónk óriási területe, az a felső menüsorban lévő Szaturnusz-ikonnal bármikor átválthat a virtuális planetáriumként működő Égboltra, vagy át lehet ugrani az immáron háromdimenziós felületű Marsra.

A bőség zavara

Nem könnyű megbirkózni a Google Earth felületének zsúfoltságával. A turistáknak ajánlott úti célok, Wikipédia-szócikkek, képek a Panoramio galériáiból, időjárási adatok, határok, neves helyek és a világ tengereire vonatkozó ezer meg ezer adat között néha teljesen elvesznek az izgalmas helyek. A barangolást nehezíti, hogy az érdekes helyszínek között nem is igen lehet keresni, a Titanic hajóroncsát például csak az egérrel hajkurászva, pár perces keresgélés után tudtuk fellelni. A Földet felfedezni vágyók ezért jobban járnak, ha a poligon-földgömb pörgetése mellett meglátogatják a Google térképeivel foglalkozó blogokat is, ezeken ugyanis konkrét felkeresni való pontokat ajánlanak a virtuális túrázóknak.

Az érdekességre vadászóknak érdemes a Google Sightseeing áttekintésével kezdeni. A blog képernyőképekkel és a Térképpel, valamint a Google Földben megnyitható helyleíró fájlokkal kedveskedik a látogatóknak. A Sightseeingen olyan csodákkal lehet találkozni, mint az utat pincér módjára alulról megemelő holland hajóhíd vagy a világ számos táján felépített labirintusok tömkelege. Magyar vonatkozású hely csak egy van eddig az oldal kínálatában, a Hungaroring, csak biztatni tudjuk olvasóinkat, hogy további leleteiket küldjék be a blog szerkesztőinek.


Az új Óceán-rétegek bemutatója

Nem érdemes kihagyni a Google Föld saját Galériáját sem, ahol különböző ingyenesen letölthető extrákat találhat az érdeklődő, például a világ repülőjáratainak útvonalát vizualizáló térképet, vagy megnézheti, hogyan festett Barack Obama beiktatási ceremóniája több ezer méter magasból. Inkább a Google Földdel kapcsolatos hírekkel, az új funkciók bemutatásával foglalkozik a Google Earth Blog. Az oldal rendszeresen beszámol az új 3D-s épületekről és oktatóanyagokról. Azoknak lehet hasznos forrás, akiket nem csak a földrajz érdekel, hanem az is, hogyan könnyíthetik meg a térképekkel életüket. Gondolták volna például, mennyit egyszerűsít a Google Föld a sügérre horgászók életén? Akinek pedig ennyi Google földes hely sem elég, az felveheti olvasójába a Rodsbot oldalt is.

Nem ismerünk olyan hazai blogot, ami rendszeresen beszámolna a Google Földön felbukkanó érdekességekről, vagy híreket közölne a térképek világából. Érdemes azonban néha körbenézni a Miner blogkeresővel, mert időnként a legváratlanabb helyeken is felbukkannak földrajzos hírek. A héten a Sírásók naplója régészblog örvendeztette meg olvasóit egy olyan római úttal, amit bár 1900 éve építettek, még mindig látható a levegőből.