Firefox: van verseny a böngészőpiacon

Vágólapra másolva!
Nem szeretné a Firefox vezető fejlesztője, hogy a Microsoftot kötelezzék az alternatív böngészők felajánlására. Mike Connor az Opera monopólium ellenes érveit is bírálta.
Vágólapra másolva!

Nem árt a versenynek, hogy a Microsoft szállítja az operációs rendszerrel a saját böngészőjét - állítja Mike Connor, a Firefox vezető fejlesztője. A szakember szerint nincs olyan jó felület, amin ezt a választást a rendszer telepítésekor fel lehetnek kínálni a felhasználóknak.

A szakember szerint a monopolhelyzet már azzal megszűnik, ha az emberek tudomást szereznek az alternatív lehetőségekről. Mindösszesen arra van szükség, hogy a választható szoftver jobb legyen például az Internet Explorernél.

"Amit az Opera állít, az bizonyítottan téves" - nyilatkozta Connor a Pc Pro-nak. "Azt állítja, hogy a szoftver összekapcsolása piaci részesedéshez vezet. Nem tudom, hogyan mondhatják ezt rezzenéstelen arccal." A vezető fejlesztő állítását a Firefox részesedésének folyamatos növekedése támaszthatja alá. A Mozilla böngészőjének húsz százalék körüli népszerűsége hazánkban még magasabb, lapunk olvasóinak harminc százaléka használja a rókás böngészőt.

A Pc Pro az Opera böngésző alacsony részesedéséről is megkérdezte a Mozilla szakermberét. Connor szerint a norvég fejlesztésű szoftver nem az átlagos felhasználóknak, hanem a geekeknek szólt. Igaz, a program újabb, letisztult felülete jól sikerült, a cég jó irányba tart - mondta a fejlesztő.