Vágólapra másolva!
Milliárdokat ígér a pletykák szerint a Skype lehallgatásának módszeréért az amerikai nemzetbiztonsági hivatal. A Register nevét nem vállaló forrása szerint az NSA-nek és a rendőrségnek komoly problémákat okoz az internetes telefonszolgáltatás.
Vágólapra másolva!

A Skype azért különösen kényelmetlen a hatóságoknak, mert az üzenetek nem egy központi hálózatot használva, hanem peer-to-peer protokollon keresztül jutnak el a címzetthez. Ez lehetetlenné teszi, hogy a hagyományos telefonhoz hasonlóan a szolgáltató hálózatának megfelelő pontjára rácsatlakozva lehallgassák a beszélgetést.

A Register által a Counter Terror Expón összegyűjtött információk szerint az NSA képes lehet a titkosított Skype beszélgetések feltörésére, de túl sok erőforrásába kerül. Aki megbízható és gyors módszert talál az internetes telefonszoftver titkosításának megkerülésére, az gyorsan meggazdagodhat. - nyilatkozta a lapnak egy iparági forrás.

Nem könnyíti meg a kémek dolgát, hogy a Skype meglehetősen szűkszavú az alkalmazott titkosítással kapcsolatban. Ráadásul a szakértők azt gyanítják, hogy verzióváltásonként a rejtjelen is módosítanak a bűnözők és egyszerű internetezők által egyaránt kedvelt program fejlesztői.

Számítógépen beszél a maffia

A telefonok lehallgatása elől VOIP megoldásokra menekültek az olasz bűnözők - írja a BBC. A milánói rendőrség munkatársai tehetetlenek a készülő bűntényeket, drog- és fegyverüzleteket Skype-on megbeszélő bűnözőkkel szemben. Az olasz rendőrség egy olyan esetet hozott példaként, amikor egy két kilogramm kokainról szóló üzlet megbeszélése előtt az eladó arra szólította fel beszélgetőtársát, hogy váltsanak Skype-ra.

A Max Planck Társaság vizsgálata szerint az olaszok végzik a legtöbb lehallgatást, százezer lakosra hetvenhat elektronikus megfigyelési eljárás jut. A második helyezett Hollandia hatvankét eljárással, a harmadik Svédország harminchárom lehallgatással. A nyomozók szerint a lehallgatások beépültek a rendőrség mindennapi eszköztárába, több millió eurót költenek évente ilyen fajta megfigyelésekre.

Silvio Berlusconi kormánya azonban szigorított a lehallgatás alkalmazhatóságának szabályozásán. A döntéshez azonban nem a megfigyelésen alapuló társadalomtól való félelem, hanem a lehallgatási jegyzőkönyvek gyakori kiszivárgása vezetett. Az új törvény szerint a lehallgatással szerzett információkat illegális volna megírni, míg az ügyben ítélet nem születik.

Nem megy a németeknek sem

A Skype-ban alkalmazott titkosítás már a német rendőrségnek is komoly gondot okozott. A PC-k közti beszélgetést a szoftverben alkalmazott erős titkosítás miatt nem tudják lehallgatni, csak akkor van esélyük belefülelni a beszélgetésbe, ha a Skype-out szolgáltatással mobil vagy vezetékes számot hív a felhasználó.

A németek a problémát a gyanús felhasználók gépére telepíthető állami trójai programmal kívánták orvosolni, ami még a rejtjelezés előtt hozzáfér az üzenethez. A bajor fejlesztésű Bundestrojaner becenevű, az EU-s jog szerint törvénytelen, kártevő azonban egyelőre elsüllyedt a tiltakozások és kényelmetlen kiszivárogtatások között.