HD-s, átlátszó és gépelős mobilok jönnek

Vágólapra másolva!
A legújabb mobilok mutatkoztak be a barcelonai Mobile World Congress kiállításon, a közeljövőben érkeznek a Samsung HD-videót felvenni képes és DJ-funkciós modelljei, a Nokia két gépelést segítő billentyűzettel szerelt készüléke, de már nem sokat kell várni az átlátszó billentyűzetes LG-re, a szélesvásznú Sony Ericssonra és nagyon olcsó, napokon át működő mobilinternetes ketyerékre sem.
Vágólapra másolva!

HD-videót rögzít a mobil

Új változattal rukkolt elő a Samsung az érintőképernyős Omnia készülékből. Az Omnia HD jelzésű telefonnal 720p, vagyis 1280x720 pixeles nagyfelbontású videókat is lehet rögzíteni, másodpercenkénti 24 képkockás rátával. Ezt a modellt nagy, 3,7 colos, speciális AMOLED érintő képernyővel szerelik fel, amely az éles kép mellett kevesebb áramot fogyaszt a hagyományos LCD-knél működése során, bár a megjelenítő képfelbontása csupán 640x340 pixel, azaz nem tudja egy az egyben megjeleníteni a beépített kamerával rögzített HD-videókat. Az integrált digitális kamera egyébként 8 megapixeles állóképeket tud rögzíteni, a sötétben való exponálást ledes villanófény segíti.

A Symbian S60 operációs rendszert futtató Omnia HD alapból lejátssza a DivX, XviD videókat, GPS-vevővel is felszerelték, az internetet pedig wifin és HSDPA-n keresztül tudja böngészni, utóbbi esetben legfeljebb 7,2 megabit/s-os sebességgel. Az új Omnia 16 gigabájt belső memóriával érkezik majd, opcionálisan megvásárolható memóriakártyával azonban duplaekkorára lehet majd bővíteni háttértárját. A HD-videós mobilról egyelőre csak annyit tudni, hogy az év második negyedévében kerül majd a boltokba, és drágább lesz elődjénél, az Omniánál.

A dél-koreai gyártó másik újdonságával a zenerajongókat célozza meg: ez a Beat DJ nevet viseli, és egy speciális lejátszófelületet is tartalmaz, amellyel a felhasználók hangeffektusokat, szkreccselést vagy saját hangukat adhatják hozzá a lejátszott zeneszámhoz. Nem mellékes, hogy a mobilba a Bang & Olufsen miniatűr sztereó hangszóróit is beépítik, így azt nem csak fejhallgatón keresztül tudja lejátszani a zenéket. A társaság még a múlt héten mutatta be ugyancsak érintőképernyős, a működéséhez szükséges energiát viszont napelemekből szerző Blue Earth mobilt, illetve Ultra Touch S8300 néven egy szétcsúsztatható kivitelű, ugyancsak AMOLED-kijelzős modellt is piacra fog dobni.

Forrás: [origo]
Szkreccselni is lehet a Beat DJ mobilon

Új gépelős mobilok a Nokiától

Kimondottan a szövegbevitelt tették kényelmesebbé a Nokia két új mobilján, az E55-ösön és az E75-ösön. Az előbbi, olcsóbbik (nagyjából nettó 80 ezer forintos áron várható) készüléken ugyan csak a megszokott számbillentyűk találhatók, ám a szokásostól eltérően egy gombhoz nem három, hanem két betűt rendeltek hozzá. A betűk kiosztása is a PC-n megszokott QWERTY elrendezésű, ami ugyancsak a szöveges üzenetek begépelését teszi gyorsabbá. A telefon wifin és HSDPA-n keresztül éri el az internetet, és GPS-navigációra is használni lehet majd. Az E55-ös a gyári specifikációk szerint ráadásul igen komoly, 28 napos készenlétet, és 6 órás beszélgetési időt biztosít majd tulajdonosának, bár azt nem írják, milyen használati feltételek mellett.

Forrás: [origo]
Nokia E55 spéci billentyűkkel

A Nokia 9300-as kommunikátor utódjául szánja a finn cég az E75-ös mobilt, amely nagyban hasonlít az E55-re, ám a hátlapjából teljes méretű QWERTY-billentyűzetet lehet előhúzni, egyébként hasonló funkciókat (GPS, HSDPA) kínál másik társához. Mindkét új készüléken már egy új, a korábbinál jóval több funkciót támogató e-mail kliens kap helyet, emellett az E75-öshöz egy Ovi Files nevű online tárhely is jár majd, mely lehetővé teszi a dokumentumok kényelmes szinkronizálását a számítógép és a telefon között. Az E75-ös márciustól lesz kapható nettó 110 ezer forint körüli összegért.

Májusban indul útjára a Nokia Ovi nevű szoftverboltja, és az új N97-es telefon lesz az első olyan készülék, amelyre alapból telepítve lesz a használatához szükséges alkalmazás is, de az korábban megjelent készülékekre is letölthető lesz. A Apple iPhone-járól már régóta elérhető hasonló szolgáltatás App Store néven, hasonlót már a Google is beindított Android nevű platformjához, és a pletykák szerint a Microsoft is hasonlókra készül a Windows Mobile operációs rendszer felhasználóit megcélozva.

Forrás: [origo]
Nokia E75: teljes billentyűzettel

Átlátszó mobil az LG-től

Elsősorban újszerű dizájnjával hívja fel magára a figyelmet az LG új, GD900-as mobilja. A kettécsúsztatható kivitelű készülék érdekessége, hogy billentyűzete üvegszerűen átlátszó, egyedül a számok és betűk láthatóak rajta, ezek a sötétben világítanak is. A gyors mobilinternetes kapcsolatra képes telefon egyébként alig vastagabb egy centiméternél, és a külsejéhez illeszkedő Bluetooth-headsetet is kiadnak majd hozzá. Az év második negyedévében kerül majd a boltokba, egyelőre túl sok konkrétumot azonban még nem árult el róla a gyártó.

Forrás: [origo]
Átlátszó billentyűzet az LG GD900-on

12 megapixel lesz az új Sony Ericssonban

Egyelőre vajmi keveset tudni a japán-svéd gyártó új, egyelőre Idou néven emlegetett készülékéről, amelyről elsőként vasárnap publikált néhány információmorzsát a cég. Ez a modell egy 3,5 colos, szélesvásznú érintőképernyővel rendelkező mobil lesz, amelyet 12,1 megapixeles digitális fényképezővel és Xenon-vakuval szerelnek fel. A készülék a Symbian operációs rendszer később megjelenő, nyílt forráskódú változatát futtatja majd, és valamikor az év második felében kerülhet a boltokba.

Multimédiában lesz erős a második negyedévben debütáló új Walkman-mobil, a W995. Ez a készülék 8 megapixeles kamerát, GPS-t is tartalmaz majd, de a zenefájlokon kívül videót is lejátszik majd, Jack-bemeneten bármilyen fejhallgatót lehet csatlakoztatni hozzá. A 2,6 colos képernyővel bíró mobiltelefonhoz egy 8 gigabájtos memóriakártya jár majd, és a HSDPA mellett wifi-adatátvitelre is képes lesz - ára egyelőre nem ismert.

Forrás: [origo]
Sony Ericsson Idou: szélesvásznú mobil

Új mobilos böngésző: BOLT

Eddig csupán zárt körben, belsős tesztelők számára volt elérhető, most viszont regisztrációt követően bárki kipróbálhatja majd a BOLT nevű böngészőt, amely gyakorlatilag bármilyen alapkészülékkel használható, feltéve, ha támogatja a Javát (bár tesztelőnknek a letöltési link egyelőre nem akar működni). A mobiltelefonos browser fejlesztésekor elsődleges szempontnak a gyors működés, és a PC-n megszokotthoz hasonló nézet elérése volt a két fő cél. A készítők állítása szerint a rivális szoftverekhez képest 25-50 százalékkal gyorsabb lesz a BOLT, ráadásul az adatátvitel optimalizálásával az adatforgalmon és az akkumulátor kapacitásán is spórol a szoftver - derül ki a szoftver fejlesztőinek közleményéből.

Olcsó internetes kütyük Nvidia lapkákkal

A leginkább grafikus chipjeiről ismert cég Barcelonában egy Nvidia Tegra 600 nevű lapkát jelentett be, amely köré igen olcsó, 99 dollárba, azaz 23 ezer forint körüli összegbe kerülő, internetelérésre alkalmas kütyüket (MID, mobile internet device) lehet majd építeni. Egy tipikus tegrás eszköz képes lesz HD-felbontású (720p vagy akár 1080p) tartalmak lejátszására, wifin és 3G-n való internetezésre, böngészésre, és webkettes szolgáltatások igénybevételére, és csak néhány naponta kell majd feltölteni az akkumulátorát.

Forrás: [origo]

Végre mobilra is lesz Flash

A hagyományos, számítógépekre optimalizált honlapok világában a böngészőben futtatható játékok és beágyazott videók lejátszására is használatos Flash már rendkívül elterjedtnek számít, az Adobe cég webes technológiáját a mobiltelefonok többsége még nem támogatja (pontosabban csak egy Flash Lite nevű, meglehetősen lebutított szoftver érhető el ezekre). A ComputerWorld értesülései szerint azonban az év vége vagy a jövő év eleje tájékán már megjelenhetnek az első olyan készülékek, amelyek már képesek lesznek az ilyen tartalmak megjelenítésére is.

Az Adobe közlése szerint a Flash Player 10-es verziója esetében a mobiltelefonokra készült változat funkcióit tekintve teljesen azonos lesz a számítógépessel, így a mobilkészülékeken bármely videomegosztót vagy vektoros animációt tartalmazó honlapot meg lehet majd nyitni. Jelenleg ez nem megoldott, például az iPhone esetében is külön kellett megoldania a YouTube, vagy mondjuk a Videa.hu üzemeltetőinek azt, hogy az Apple készülékéről böngészőt meg tudják nyitni a felvételeket. A barcelonai Mobile World Congress kiállításon az Adobe be is mutatja az új Flash okostelefonokon futtatható béta verzióit.

Ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy az iPhone és Blackberry készülékekre mikor érkezik meg az új változat, ezek ugyanis meglehetősen zárt operáció rendszert használnak, pedig a megfelelő teljesítmény eléréséhez a fejlesztőknek elég mélyre kell nyúlniuk a rendszer kódjába.