Az [origo] bevezeti a cikkek címkézését

Vágólapra másolva!
A cikkek tartalmát leíró címkék segítségével is válogathatnak az őket érdeklő témák közül az [origo] olvasói, és ezeket RSS-értesítők segítségével is követhetik. Az újfajta kategorizálási lehetőség megkönnyíti a portál tartalmának böngészését, áttekintését és az eligazodást mind a legfrissebb, mind az archív hírek tengerében.
Vágólapra másolva!

A címkézett tartalmak bevezetése leegyszerűsítve azt jelenti, hogy szerkesztőink minden, az [origo]-ra kikerülő cikket felruháznak az annak tartalmát leíró kulcsszavakkal. Ezek segítségével könnyen kilistázhatók az ugyanarról a témáról szóló korábbi írások vagy a témához kapcsolódó más cikkek, és a kulcsszavakhoz rendelt hírcsatornák segítségével a legfrissebb fejlemények is egyszerűen követhetők. A címkéket együttesen megjelenítő címkefelhő a portál egészének vagy rovatainak tartalmába ad betekintést látványos, áttekinthető formában.

Maga a címkézés, angolul tagging a web 2.0-s alkalmazások terjedésével vált népszerűvé: a bloggerek, fotó- és videomegosztók, hírgyűjtő oldalak felhasználói már jó ideje ismerhetik. A koncepció lényege, hogy a tartalmakat a weben másokkal megosztó felhasználók a hozzájuk csatolt kulcsszavak segítségével röviden le is írják azokat. Ez a megoldás elsősorban az internetre feltöltött tartalmak visszakereshetőségét segíti, hiszen a szöveges kulcsszavak a webkereső és így más felhasználók számára is olvashatók - míg önmagában például egy kép vagy egy videó tartalmáról a webkereső nem tudná megállapítani, hogy mit tartalmaz. A felhasználó által megadott kulcsszavak az írások keresését is megkönnyítik, hiszen a jól definiált címke egyben az arra utaló legmegfelelőbb keresőszó.

A címkék használata

Az [origo] szerkesztői a hírszájtra kikerülő cikkekhez legalább egy, de jellemzően 4-5 olyan kulcsszót adnak hozzá, amelyek egyenként és összesített jelentésben is lefedik az anyagok témáját. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy például a Sport rovat Real Madridról szóló cikkeihez a csapatot megjelölő Real Madrid címke mellett a foci és a spanyol foci címkék is kapcsolódnak, ha pedig a csapat Bajnokok Ligájában elért legutóbbi eredményéről van szó, akkor a Bajnokok Ligája címke is.

Forrás: [origo]
Az újdonság a cikkoldalon: címkék a fejlécben és az oldalsávon

Az egyes cikkekhez kapcsolódó címkék a cikkoldal fejlécében jelennek majd meg, és rájuk kattintva az adott címkével ellátott cikkeket, valamint fotókat, videókat és a kapcsolódó szolgáltatásokat, hirdetéseket listázó oldalra juthat az olvasó. A címkeoldalon keresztül RSS-értesítőt is lehet kérni az adott témához tartozó cikkekről, így a példaként említett Bajnokok Ligája RSS-re feliratkozva minden hírt azonnal megkap a témában. Ha viszont az olvasót csak a kedvenc csapatával kapcsolatos fejlemények érdeklik, akkor a Real Madrid (vagy az FC Barcelona vagy a Manchester United és így tovább) címkeoldalon azt veheti fel RSS-ben. (Az RSS-hírcsatornák és a hozzájuk szükséges hírolvasók használatáról lásd korábbi leírásunkat.)

Bővített keresés két kulcsszóval

A megjelent cikkeket nem csak egy címke szerint lehet kilistázni, hanem a tartalom tovább szűrhető egy további címke vagy keresőszó hozzáadásával. Hogy egy aktuális témával szemléltessük a dolgot: ha az olvasó arra kíváncsi, hogy a gazdasági válság milyen hatással volt az autógyártókra, akkor a címkeoldal tetején a Keresés mezőbe a gazdasági válság, mellé, a Szűkítés mezőbe pedig az autóipar szavakat kell beírnia. Erről a két kulcsszóval leírt, konkrétabb témáról szintén lehet kérni RSS-értesítőt, hogy az olvasó még inkább az érdeklődési körének megfelelő friss híreket szűrhesse ki az [origo] kínálatából.

Forrás: [origo]
Címkeoldal: a fejlécében lehet szűkíteni a témát, két címkére, RSS-hez is

A címkék beírása közben a keresőmező fölötti buborékban megjelennek a már a rendszerben lévő, ismert kulcsszavak is, ha pedig a felhasználó olyan szót ír be, amely nem szerepel az adatbázisban címkeként vagy csak másként - ha például van azonos értelmű, de a témát jobban leíró megfelelője -, akkor a kereső a lehetséges alternatívákat kilistázza.

Az [origo] szerkesztői arra törekednek, hogy az adott témát legjobban átfogó, ismert, köznapi értelemben használt kulcsszavakat adják meg, amelyek relevánsan kapcsolhatók cikkeinkhez, ezzel is segítve olvasóink számára a szájton való eligazodást. A címkézést alkalmazó webes alkalmazások - például a már említett blogok vagy más tartalommegosztók - felhasználói rendszerint kevésbé következetesen adják meg a kulcsszavakat, ami ugyan segíti az eligazodást hozzáadott információk révén, de összességében kevésbé áttekinthető.

Keresés a címkefelhőben

Az [origo]-n megjelenő címkék nem csak a cikkeken keresztül érhetők el, hanem egy saját gyűjtőoldalon is a http://origo.hu/cimkefelho/ webcímen. Az oldal központi eleme a címkefelhő, amely ábécésorrendbe rendezve jeleníti meg az első száz címkét, amelyekhez a legtöbb tartalom kapcsolódik. Ahogy az a címkefelhők megjelenítésénél lenni szokott, minél nagyobb betűvel jelenik meg egy kulcsszó, annál többször fordul elő a rendszerben. A megoldás így áttekinthető képet ad a hírekben leggyakrabban előforduló témákról.

Forrás: [origo]
Címkefelhő ábécérendben vagy rovatokra bontva

Ha az első száz legfontosabb téma nem lenne elég, az oldal felső sávjában az Összes gombra kattintva egy oldalon lehet kilistázni az [origo] összes címkéjét egy képernyőn. A címkék között a rovatok, aloldalak szerint is lehet keresgélni, és a kezdőbetűik szerint is kilistázhatók, ilyenkor itt is felhőbe rendezve jelennek meg. Természetesen ezen az oldalon is megtalálható hozzájuk egy szabadszavas kereső. Az egyes rovatok legfontosabb címkéi a cikkoldalak, illetve rovatoldalak jobb oldali oldalsávjában is megtalálhatók lesznek.

Hamarosan jön az archívum is

Az [origo] címkeoldalak megjelenésekor egyelőre csak a 2009. február 10-e óta keletkezett tartalmakat láthatják témák szerint csoportosítva a felhasználók, de folyamatban van a hírportál 1998 óta keletkezett teljes archívumának - mintegy 420 ezer cikknek - a címkék szerinti besorolása is. Ezt az [origo] a Szegedi Tudományegyetem Mesterséges Intelligencia Kutató Csoportjával közös munkában, egy nyelvészeti-informatikai algoritmus segítségével végzi majd el. A felcímkézett archívum várhatóan május közepétől lesz elérhető, ekkor pedig a felhasználók időintervallum választásával is szűkíthetik a találatokat, tehát lehetőségük nyílik arra például, hogy a Tocsik-botrányról szóló cikkek közül csak az 1998-1999 között készült cikkeket listázzák ki.