Nyártól mms-ezni is tud majd az iPhone

Vágólapra másolva!
Új funkciókkal bővül ki az iPhone mobilok és az iPod Touch hordozható médialejátszók képességei a 3.0-s szoftverben, amely nyártól lesz elérhető a felhasználók számára: az új verzióval az iPhone-on olyan rég hiányzó alapfunkciók lesznek elérhetők, mint a vágólap használata vagy az mms-küldés.
Vágólapra másolva!

Az Apple tájékoztatása szerint a fejlesztők már most hozzáférhetnek majd az új szoftver egy nem végleges változatához, míg az iPhone-ok és iPod Touchok tulajdonosai nyáron érhetik majd el a megújult iPhone OS-t. A 3.0-s verziót az előbbi ketyerék tulajdonosai ingyen letölthetik majd, míg az iPod esetében tíz dollárt kell fizetni majd érte. A BBC úgy értesült, hogy az új szoftver megjelenésével párhuzamosan egy új iPhone-modell megjelenésére is lehet számítani.

Az Apple honlapján lévő információk szerint a hordozható kütyük új operációs rendszere mintegy száz újítást tartalmaz, melyek közül a legjelentősebbnek a készülékekről eddig fájóan hiányzó vágólap-kezelés (szöveg vagy kép kijelölése, és átmásolása egy másik alkalmazásba) is megtalálható. Ezen kívül az iPhone esetében a 3.0-s szoftver birtokában már képet vagy hangot tartalmazó mms-eket is küldhetnek majd a felhasználók, ami meglepő módon egyelőre nem lehetséges a készülékkel. Emellett azt is megoldották az új verzióban, hogy nem csak álló, de fekvő módban is elő lehet hívni a virtuális billentyűzetét, valamint lehet majd rá előfizetéses rendszerű szoftvereket fejleszteni, de a weboldalakba ágyazott Flash-videók támogatása még mindig nem érhető el benne (bár az is igaz, hogy a YouTube nagyobb videomegosztók üzemeltetőinek zöme maga is lefejlesztette oldala iPhone-kompatibilis verzióját).

Könnyebbé válik viszont az információk felkutatása a készülékekben az új, Spotlight nevű funkcióval, amely e-mailekben és dokumentumokban lévő információkban is keres, emellett eszközök közötti peer-to-peer hálózati kommunikáció is lehetővé válikl majd. Az Apple tájékoztatása szerint az iPhone-t jelenleg 80 országban lehet megvásárolni, és 25 ezer külsős fejlesztésű alkalmzást lehet letölteni hozzá ingyen vagy különdíjért.