75 ezer nyugdíjas netezik idehaza

Vágólapra másolva!
A magyar nyugdíjasoknak mindössze 4 százaléka használja a világhálót, de az ötven év felettieknek is csak 16 százaléka éri el az internetet - derül ki egy nemrég készült jelentésből.
Vágólapra másolva!

Az e-Befogadás című éves jelentést második alkalommal készítette el az Inforum és a Budapesti Műszaki Egyetem Információs Társadalom- és Trendkutató Központja. A tanulmányból kiderül, hogy Magyarországon kritikus az idősebb generáció információs társadalomba való integrációja: az információs társadalomból kirekesztettek aránya évenként csak kevesebb, mint 4 százalékponttal apad.

A tanulmányből kiderül, hogy jelenleg közel 4 millió ötven év feletti korú ember él Magyarországon, azonban jelenleg csupán 16 százalékuk használja az internetet. A nyugdíjasok körében a világháló még kevésbé elterjedt, csupán 4 százalékuk, azaz nagyjából 75 ezer fő tekinthető rendszeres internetezőnek. Ez az arány a felmérés készítői szerint nemzetközi összehasonlításban megdöbbentően alacsony.

Az időskori internetezők legtöbbje leginkább a magasabb végzettségű, a gazdasági, szellemi aktivitással bíró, többszemélyes háztartást vezető nyugdíjasok közül kerül ki. A kutatási eredményekből az is kiderül, hogy a tipikus 50 év fölötti hálózati polgár profilja nagyon hasonló az átlagos-tipikus internetező profiljához, azonban az életkorban előrehaladva a nagyobb városoktól távolodva csökken a gazdagok, felsőfokú végzettségűek, gazdaságilag és társadalmilag aktívak száma.

A nyugdíjasoknak mindössze 3 százaléka vett részt valamilyen számítógépes képzésen, oktatáson az elmúlt 3 évben - olvasható a felmérés megállapításaiban. Ennek okaként az elemzők egyébként a képzőhelyek alacsony számát jelölték meg, és nem tartják hatékonynak a 2-8 órás, ismeretterjesztő jellegű képzéseket, ennél nyugodtabb tempójú, közösségteremtést segítő oktatásra tartanának megfelelőnek.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy idősek körében nem tapasztalható a technológiától való idegenkedés. Amennyiben használókká válnak, ugyanolyan hasznosnak ítélik az internet lehetőségeit, mint a fiatalok. A digitális világ különösen hasznos lehet számunkra a társadalmi részvétel, az önkifejezés, önérvényesítés szempontjából. Az elemzés készítői úgy vélik, az időskorúak számára az internetezés egészségvédelmi funkcióval is bír: a frusztrációs hatások csökkenésével a pszichoszomatikus betegségek kialakulásának veszélyét csökkenti.