Vágólapra másolva!
Facebookon is meg lehet osztani a The Pirate Bay torrentjeit. Az így ajánlott anyagok letöltéséhez már meg sem kell látogatni a legnagyobb fájlcserélő oldalt. A svéd Kalózpárt pedig még nagyobb tervekkel rendelkezik, európai parlamenti helyet akarnak szerezni, hogy jobban képviselhessék a fájlcserélők érdekeit.
Vágólapra másolva!

A fájlcsere oldalra felkerülő anyagok oldaláról már nem csak a letöltéshez szükséges információkat tartalmazó torrentfájlt lehet letölteni, hanem egy kattintással megoszthatják Facebookos ismerőseikkel is a Pirate Bay-es anyagokat a felhasználók. Az így bekattintott anyag a felhasználó Facebook adatlapján és hírei közt is megjelenik, így ismerősei egy kattintással letölhetik az érdekes adatokhoz vezető torrent fájlokat.

Forrás: [origo]
Nem csak letölteni, megosztani is lehet

"Ahogy tudom, még egyetlen jogtulajdonos sem élt panasszal." - nyilatkozta az új funkcióról Peter Sunde, a Pirate Bay egyik üzemeltetője. Az adminisztrátor azt is elmondta, hogy a fejlesztés előtt nem kérték ki a Facebook véleményét a készülő funkcióról. A Facebookos megosztásra a Nemzetközi Hanglemezipari Szövetség (IFPI) reagált a leggyorsabban, kijelentve, hogy a linkek ilyen módon történő megosztása illegális.

A közösségi oldalak felhasználói hagyományosan fájlmegosztó szolgáltatásokat - például Rapidshare-t vagy Megauploadot - használnak az érdekes tartalmak továbbítására. A szerzői jogvédők azonban többnyire töröltetik ezeket a linkeket. A TorrentFreak információi szerint két hete a Google főleg Dél-Amerikában sikeres közösségi oldaláról, az Orkutról töröltették az egyik legnagyobb csoportot fájlcserélgetés miatt. A 921 ezer tagot számláló klub helyére természetesen újak termettek pillanatok alatt - teszi hozzá a fájlcserével foglalkozó blog szerzője.

Cél a parlament

Nem csak a közösségi oldalakra akarnak bejutni a kalózok, megcélozták az Európai Parlamentet is. A Piratpartiet nevű, svéd kalózpárt a Pirate Bay torrentoldal elleni bírósági ügyet övező médiafigyelemnek köszönhetően népszerűségében megelőzte mind a Svéd Zöld Pártot, mind a Svéd Balpártot. A Wired információi szerint a 2006-os választásokon csak 0,63 százaléknyi szavazatot nyerő, ám most rendkívül népszerű párt jelöltet indít az ország húsz európai parlamenti helyének egyikéért.

A torrentoldal elleni eljárás mellett az ország szigorú szerzői jogi törvényeinek is köszönheti növekvő népszerűségét a párt - nyilatkozta Christian Engström, reménybeli képviselő a Wirednek. A törvényhozás nagyja Brüsszelben történik, ott születnek a döntések, ezért akarunk ott is jelen lenni - magyarázta indulásának okát a korábban programozókét és egy kis cég alelnökeként dolgozó férfi. A korábbi választáson 35 ezer szavazatot szerző pártnak körülbelül 100 ezer voksra van szüksége a sikerhez.

Zajlanak a fejlesztések

A közösségi háló megszállása mellett anonim internetezésre módot kínáló havidíjas virtuális magánhálózati (VPN) kapcsolatot is fog árulni a lebukástól félő torrentezőknek. Emellett a saját letöltőgéppel rendelkező felhasználóknak is kedveskedett az oldal, a bejelentkezett felhasználók egy új funkciónak köszönhetően saját RSS feedet rakhatnak össze a letölteni kívánt anyagokból, amit az interneten várakozó kliensprogram azonnal begyűjthet. Az saját RSS használatával az oldalt mobilról böngészők is utasíthatják otthoni gépüket egy-két sorozatrész vagy frissen megjelent Linux képfájl letorrentezésére.