Vágólapra másolva!
Egyes internetes cégek nem megfelelően kezelik ügyfeleik személyes adatait, és ezt nem szabad tovább engedni, az EU közbe fog lépni - jelentette be az Európai Unió fogyasztóvédelmi biztosa.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság vizsgálatot indít majd annak tekintetében, hogy miként kezelik ügyfeleik, felhasználóik személyes adatait a webkeresőket, közösségi oldalakat működtető cégek vagy az internetszolgáltatók. Az EU különösen problémásnak tartja azokat a technológiákat, amelyek a forgalom elemzésével lehetővé teszik a felhasználók böngészési szokásainak megfigyelését akkor is, ha azok törlik a böngésző által kisebb adatok tárolására használt, ún. cookie fájlokat - számolt be a PC World.

Megleva Kuneva, az EU fogyasztóvédelmi biztosa szerint számos kereskedelmi weboldal rendszeresen megsérti az adatkezelési előírásokat, melyre általában a regisztráció során elfogadandó felhasználási feltételekben biztosítanak a szájtok maguk számára lehetőséget.

Kuneva ennek megakadályozása végett egy olyan feketelista létrehozását kezdeményezi, amelyben elolvashatók lennének a felhasználási feltételek félreérthetően megfogalmazott, elfogadni nem ajánlott pontjai. A fogyasztóvédelmi biztos szóvivője az informatikai lapnak úgy nyilatkozott, napjainkban hétköznapi gyakorlattá vált, hogy a felhasználók személyes adataikat felajánlják ingyenes szolgáltatások használatáért cserébe, számos cég erre építi üzleti modelljét is. Nemrégiben hatalmas felháborodást váltott ki például, amikor a Facebook közösségi szájt működtetői akarták megváltoztatni a szájt adatkezelési irányelveit. Ennek értelmében akkor is jogosultak lettek volna egy felhasnzáló adatainak elemzésére, ha az már törölte profilját az oldalról. A felhasználók tiltakozása miatt azonban végül elvetették az ötletet.

A személyes adatok az "internet kőolajának" tekinthetők: egy alapvető és értékes árucikknek. Nincs is baj, ha valaki ezzel tisztában van, és hozzájárul adatainak kiadásához, a cél az, hogy mindenki tudatában legyen az adatok értékének - nyilatkozta a biztos szóvivője. Az EU azt akarja, hogy az emberek tisztában legyenek azzal, milyen adatokat is kínálnak a cégeknek, és különböző trükkökkel ne vegyék rá őket olyan információk átadására, amelyet egyébként nem engedélyeznének.