Növekszik az internetes csalások száma

2009.04.01. 9:34
Harminchárom százalékkal nőtt tavaly az interneten keresztül elkövetett csalások száma az Egyesült Államokban a 2007-es évhez képest - vált ismertté az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) internetes csalásokkal foglalkozó részlegének, az IC3-nak a jelentéséből.

A részleghez tavaly 275 284 panasz érkezett, szemben az előző évi 206 884-gyel. A csalások 265 millió dollár (61,56 milliárd forint) veszteséget okoztak az áldozatoknak. Az áldozatok átlagos vesztesége 2008-ban fejenként 931 dollár (216 ezer forint) volt. A leghétköznapibb panaszbejelentések bankkártyával elkövetett csalásokról, illetve arról számoltak be, hogy az internetes aukción megrendelt javak nem érkeztek meg a megrendelőhöz. Az IC3 arra figyelmeztet, hogy az interneten elkövetett csalások száma idén tovább fog emelkedni, a globális gazdasági visszaesés miatt.

Csak márciusban közel 50 százalékkal emelkedett az esetek száma - közölte John Kane, a jelentés szerzője. Az IC3-hoz érkezett panaszbejelentések 66 százaléka 2008-ban az Egyesült Államokból eredő bűnesetekről számolt be, 11 százalék Nagy-Britanniából indult ki, 7,5 százalék Nigériából, 3 százalék Kanadából és 1,6 százalék Kínából. Az Egyesült Államokon belül a csalások elkövetésében Kalifornia, New York és Florida államok vezetnek - olvasható a hétfőn közzétett jelentésben.

Shawn Henry, az FBI informatikai részlegének igazgató-helyettese hangoztatta, minél több pénzügyi információ kerül fel az internetre, annál jobban virágzik a számítógépes csalás. "A bűnüldöző szerveknek, az üzleti szolgáltatásoknak, az otthon számítógépet használóknak folyamatosan ébernek kell lennünk, hogy tudatában legyenek a csalók módszereinek, és alapos biztonsági eljárásokat kell alkalmazniuk" - tette hozzá. John Kane szerint a panaszok az elkövetett bűnesetek számának csak egy kis részét jelentik. "Saját kutatásaink arra utalnak, hogy a csalásoknak mindössze 15 százalékát jelentik be a bűnüldöző szerveknek" - mondta.

A statisztikák arra is rámutatnak, hogy a férfiak több pénzt veszítenek az internetes csalásokon, mint a nők. A nők által elvesztett minden egyes dollárra (232 forint) a férfiak által elvesztett 1,69 dollár (8392 forint) jut. A kutatók szerint ez a különbség a férfiak és a nők eltérő internetes költekezési szokásainak tudható be.