Vágólapra másolva!
Az olcsó alkatrészekből készülő nettopok menthetik meg az asztali számítógépeket. A netezésre és videózásra alkalmas olcsó gépek iránti kereslet jócskán megnőhet a válság miatt - véli a Crave kütyüblog.
Vágólapra másolva!

"Egy éve nem mondtam volna, hogy a netbookok kannibalizálnák a notebookok piacát, de aztán a gazdaság robbant egyet. - mondta John Jacobs, a DisplaySearch kutatócég laptoppiaccal foglalkozó szakembere. Ennek hatására az új laptopot keresők egy része az olcsóbb, ám netezéshez és mindennapi munkához elég teljesítményt nyújtó netbookok mellett döntött.

Az Atom processzort, egy-két gigabájt memóriát, átlagos méretű merevlemezt tartalmazó, Windows XP vagy valamilyen Linux operációs rendszerrel szállított olcsó nettopok nagyobb darabot haraphatnak ki magunknak az asztali gépek tortájából. A hagyományosan kis helyet foglaló, 15-19 hüvelykes montitorral egybeépített számítógépekből idén hatmillió példány kelhet el, 2007-re pedig évi hétmillió darabos forgalmat prognosztizál a Display Search.

Richard Shim, az IDC elemzője szerint az olcsó számítógépek és a nettopok segíthetnek fenntartani az évek óta egyre kisebb példányszámban fogyó asztali gépek iránti érdeklődést. Az Amerikában csak mostanában bemutatkozó új számítógépekkel valószínűleg az áruházláncok polcain találkozhatnak majd a vásárlók.

Már az idei szakkiállításokon bemutatott készülékekből is látszott, hogy a gyártók hisznek a netbookokban és a nettopokban. Az Asus billentyűzetbe szerelt, a C-64-es modern utódjának tűnő nettoppal nyűgözte le a kütyüket kedvelőket, de erősített a spártaibb külsejű Eee Box-on is, ami a modellfrissítés után már a HD felbontású filmekkel is elboldogul. A Las Vegas-i CES kiállítás pedig a megújuló, jobb anyagokból készülő, csinosabb dizájnú netbookokról szólt.

Az Asus nettopját, az Eee Boxot rovatunk munkatársai is tesztelték tavaly márciusban. A jogtiszta Windows operációs rendszerrel együtt 70 ezer forintba kerülő gép teljesítménye nem szégyenítette meg az asztali gépeket, netezéshez és YouTube nézéshez azonban elégnek bizonyult.