Samsung U8300 - érintésérzékeny és szétcsúsztatható

Vágólapra másolva!
A Samsung az idei évet rögtön egy csúcsmodell bejelentésével kezdte. 8 megapixeles kamera, érintésérzékeny OLED-kijelző, GPS, HSDPA és DivX-lejátszó egy telefonban, az U8300-asban.
Vágólapra másolva!

Az idei Mobil World Congress kiállításon mutatkozott be a Samsung nagy dobása, az U8300-as. A készülék különlegessége, hogy egyszerre tudja, amit egy teljes érintőkijelzővel felszerelt telefon, ugyanakkor a szétcsúsztatható mobilok képességeivel is bír.

Forrás: [origo]
Kinyitva még kecsesebbnek tűnik

Az Ultra-sorozat a Samsungnál pár évvel ezelőtt még vékony készülékek gyűjtőneve volt - mára viszont ennél már sokkal többet jelent. Az U8300 UltraTouch - túl azon, hogy viszonylag kecses (12,7 milliméter vastag) - gyakorlatilag minden ma elérhető technológiát tartalmaz, ráadásul nem is akármilyen formában. Az újdonság élőben kifejezetten jól mutat, és a színválasztás is kifejezetten egyedinek számít a mai mezőnyben. A műanyagok patent módon passzolnak egymáshoz, az illesztéseknél nincsenek hézagok, és az állandó ki- és becsukás sem teszi bizonytalanná a készülék mechanikáját. A telefont nem lehet egyértelműen férfiasnak vagy nőiesnek mondani - minden kézben egyaránt jól áll.

OLED-kijelző

Az U8300 az egyik első olyan telefon, amelyben elérhető a 16 millió szín megjelenítésére képes OLED-kijelző. Az egyelőre igen drága technológia összességében rendkívül éles és élethű képet ad, a színek egész egyszerűen gyönyörűek rajta. A 240x400 pixeles felbontás a mai mezőnyben magasnak számít, ráadásul ez a megannyi képpont viszonylag kis helyre koncentrálódik, így végeredmény egy rendkívül színvonalas megjelenítő. További extrafunkció, hogy a kijelző üvegborítását egyszerűen nem lehet összekarcolni, ami a Samsung új megoldásának köszönhető. Ez azért fontos, mert a telefon képernyője összecsukott állapotban számos külső behatásnak van kitéve - ám a teszt alatt valóban nem sérült a felület.

Forrás: [origo]
A kezdőképernyőre számos applikációt lehet felhelyezni

Érintésérzékeny

A kijelző valódi érdekessége, hogy teljes mértékben érintésérzékeny. A TouchWiz kezelőfelület megújult állapotában 3 ikont találunk az alapértelmezett kijelző alján: tárcsázás, névjegyek és a menü. A kijelző bal oldaláról nyitható a különféle alkalmazások (widget) listája - az alapértelmezetteken felül újakat is le lehet tölteni. A zenelejátszó mini alkalmazást tesztelve a kijelzőn kiderült, hogy innen ezt a funkciót sokkal könnyebben és gyorsabban el lehet érni, mintha a menüpontokban keresné végig a felhasználó. A widget fizikai pozícióját a kijelzőn szabadon lehet változtatni. A kijelző felett található érzékelő telefonálás közben kikapcsolja a képernyőt, így egyrészt kevesebbet fogyaszt a készülék, másrészt nem lehet beszélgetés közben más funkciókkal megzavarni a kommunikációt.

Szoftveres működés

Az alapértelmezett kijelzőn egy jobbról balra történő ujjmozdulattal a menüt, visszafelé a fényképes telefonkönyvet lehet azonnal előhívni. A telefonkönyvben összesen 2000 név tárolható - rengeteg extrainformációval. A scrollozás igen dinamikusra sikerült - könnyű a használata.

Forrás: [origo]
A telefon menürendszere új, látványos ikonokat kapott

A kontaktlistában a felhasználó számára a kezdőbetűre ugrás és a szokásos keresőfunkció áll rendelkezésére. A szövegbevitel QWERTY-billentyűzet hiányában kicsit lassabban oldható meg, de a T9 itt is elérhető. Az alapértelmezett 80 MB-os készülékmemóriából 5 MB van elkülönítve az sms- és mms-üzenetekre, és a teljes kapacitás microSD-kártyával akár 16 GB-ig bővíthető. A Samsung U8300 előretelepített szoftvereivel szöveges fájlokat, táblázatokat, prezentációkat és PDF-dokumentumokat is meg lehet tekinteni. A telefon operációs rendszere néha nem hajlandó minden parancsot megfelelő ütemben teljesíteni.

Forrás: [origo]
Az U8300 telefonkönyvében többféle módon is lehet keresni