Elismerést aratott a magyar PowerPoint-gyilkos

Vágólapra másolva!
A hazai fejlesztésű prezentáció-készítő az egyik "legmenőbb" webes eszköz a TechCrunch, a legrangosabb szakmabeli blog értékelése szerint. A Prezi a múlthéten a The Next Web konferencián mutatkozott be a nagyközönségnek, ahol majdnem elnyerte a legjobbnak járó díjat.
Vágólapra másolva!

A webkettes rendezvény zsűrije ugyan végül nem a Prezinek szavazta meg az első díjat, de annak egyik tagja, TechCrunch szerzője az egekbe menesztette azt a webes startupokkal foglalkozó blogon a hétfőn publikált bejegyzésében. "A Prezi a legmenőbb online prezentációs eszköz, amit valaha is láttam" - írja a szakblogon bejegyzésében Robin Wauters. A technológiai szcénában az ilyen értékelés felér azzal, mint ha a The New York Times a címoldalán számolna be egy cikkben arról, milyen jó a legújabb magyar webes "találmány".

A The Next Web első díját egyébként - mint azt Wauters is megemlíti - a My Name is E nevű, az ember online "elérhetőségeit" (Facebook-oldal, e-mailcím, Twitter account, blog és így tovább) összefogó, és folyamatosan frissen tartó mobilos névjegykártya-szolgáltatás nyerte el. Wauters elbeszélése szerint a döntés nem volt könnyű: "Iszonyú szoros volt a verseny, és döntenünk kellett, hogy a fiatal holland vállalkozás, vagy az egyszerűen elképesztő webes alkalmazás fejlesztőinek ítéljük oda a díjat - akiknek a munkáját mindenképpen ki akarja próbálni az ember."

Minden bizonnyal a zsűritagnak ez az álláspontja indokolta, hogy Wauters végül a webes startupok Bibliájának számító TechCrunch hasábjain is részletesen bemutatja, afféle vigaszdíjként, hogy mit is tud a Prezi. A szolgáltatásról már mi is írtunk a Techbázison, de a lényege röviden: a hagyományos, lineáris prezentáció helyett a felhasználók egy szabadon görgethető, forgatható és zoomolható felületen építhetik fel bemutatójukat - ami messziről nézve egyetlen, óriási ábra, és az egyes "diák" annak a megfelelő logikai sorrendben kinagyított részletei. (Íme egy, a blogon is linkelt példa, amely beágyazott multimédiás állományokat is tartalmaz.)

Az online, ingyenes vagy előfizetéses változatban is elérhető prezentáció-készítő a több hónapos zártkörű tesztelés után április 5-én vált nyilvánosan elérhetővé, de már az előtt is jelentős ismertségre tett szert nemzetközi szinten. Az ötlet ugyan nem ott született meg, de a Prezi fejlesztői a Kitchen Budapest nevű, a Magyar Telekom által létrehozott innovációs laborban dolgozták ki terméküket, amelyet ma már önálló vállalkozásban fejlesztenek.

(A lapunkat kiadó [origo] Média és Kommunikációs Zrt. a Magyar Telekom leányvállalata.)