Google: hírek tévéújság-formátumban

Vágólapra másolva!
Két új funkció került a Google kísérleti üzemben működő szolgáltatásainak helyt adó Labs-be: ezek egyike egy adott képpel azonos tartalmú fotókat keres meg, egy másik pedig olyan formában tálalja a híreket, mint a tévéújság.
Vágólapra másolva!

A Similar images, vagyis "hasonló képek" nevű új, kísérleti funkciót ezen az oldalon lehet kipróbálni. Működése hasonló, mint a Hasonló oldalak nevű funkció, amelyet a Google webkereső felületéről ismerhetünk, és egy adott webszájttal azonos témájú webhelyek felkutatását teszi lehetővé. Ezzel szemben a Similar Images a digitális fotók esetében tesz lehetővé hasonlókat.

Képkeresés egyszerűbben

Bár az "Eiffel Tower" kifejezést begépelve a Párizs legfőbb jelképének számító építményről eddig is nagyon könnyen lehetett fényképeket találni, az újítás sok esetben hasznos lehet. Például a "jaguar" szót begépelve a ragadozó állat, és a luxusautó fotói is megjelennek, az előnézeti képek alatt lévő Similar Images linkre kattintva azonban egy kattintással egyértelműsíteni tudja a felhasználó, hogy pontosan melyik téma is érdekli.

Forrás: [origo]
Itt tesztelheti a Similar images gombot

Hírek tévéújság-nézetben

Sajnos egyelőre kizárólag angol nyelvű, amerikai híreket lehet megnézni, de így is érdekes, és jópár órányi elfoglaltságot biztosít az érdeklődőknek a Google News Timeline nevű kísérleti funkció, amely a tévéújságokban alkalmazott kronológikus sorrendben teszi lehetővé a közelmúlt híreinek áttekintését.

A közelmúlt hírei között az ismert online sajtóorgánumok bejegyzései kerülnek előtérbe, de meg lehet adni korábbi dátumot is, ekkor azonban a találatok zöme javarészt a Time magazin 1920-ig visszamenőleg elérhetővé vett régi lapszámaiból, illetve a Wikipédia évfordulókat és jeles napokat tartalmazó szócikkeiből kerül ki.

Forrás: [origo]
Itt próbálhatja ki a News Timeline-t

A szimpla napi nézett mellett a News Timeline-on heti, havi, éves vagy évtizedes nézetbe is átválthat a felhasználó, melynek során természetesen átrendeződik a kilistázott tartalmak sora: napi szinten apróbb eseményekről készült beszámolókat lehet olvasni, míg az évtizedes nézetben már csak a legfontosabb események találhatók.