Drága hobbi még az e-könyv

2009.04.27. 18:56

Tucatnyi formátum, egymással csak részben kompatibilis készülékek, kevés magyar könyv és végtelen lehetőségek. Az elektronikus kötetek több évtizedes történetük ellenére is vadnyugatnak számítanak. Körképünk e-könyves kütyükről és olvasnivalókról.

Csekély készülékválaszték és a slágerkönyvek hiánya jellemzi az e-könyvek hazai piacát. Bár világszerte több elektronikus könyves kütyüből lehet választani, a hazai vásárlónak nemzetközi rendelésekkel kell bajlódnia, ha e-könyvek olvasására alkalmas hardvert keres magának. Ráadásul a vadászat akkor sem ér véget, ha sikerült készüléket vásárolni, az e-könyves formátumok között csak a tapasztalt olvasó nem téved el.

Szöveg, sokféle írással

Amennyire jó asztali számítógépen való használatra a PDF formátum, annyira kényelmetlen mobil eszközökön olvasni: a használt eszköztől függetlenül ugyanolyan képet mutató fájlokat ugyanis jellegükből adódóan nem lehet szabadon újratördelni. Amelyik szöveget A4-es lapra szedték, az akkor is ebben a méretben marad, ha a felhasználó egy mobiltelefon vagy egy PDA képernyőjén olvasná szívesen. A többi olvasásra szánt formátum szerencsére rugalmasabb ebben a kérdésben.

Nem lehet igazán melléfogni a Mobipocket formátumú könyvekkel, a legtöbb dedikált olvasó elboldogul velük, ráadásul létezik hozzájuk kliens okostelefonra és PDA-ra is, valamint asztali számítógépeken is meg lehet nyitni a párizsi székhelyű cég szoftverével készült könyveket. Problémát egyedül a könyvekhez használt digitális jogvédelem jelenthet, amelyek a zene-, film- és játékiparban használt DRM-ekhez hasonlóan kényelmetlenné tudja tenni az olvasást. Szerencsére bőven lehet találni DRM nélküli, ingyenes olvasnivalót, a fizetős e-könyvek beszerzése előtt érdemes utánaolvasni annak, hogy az általunk birtokolt kütyü megbirkózik-e a védelemmel.

Forrás: [origo]

Elterjedtnek számít az ePub formátum is, amely a Mobipockethez hasonló extrákat kínál. Szövege az olvasó ablakának megfelelően újratördelhető, kezel könyvjelzőket, hozzáfűzött széljegyzetetket. Gyakorta lehet találkozni - például a Fictionwise webboltban - az eReader formátumú könyvekkel, és több boltban vásárolható a Microsoft Readerben megnyitható .lit kiterjesztésű állomány is. A Wikipédia további 19 formátumot ismertet a digitális könyvformátumokról szóló szócikkében. Az elektromos könyvek többségében a felhasználó maga is képes átalakítani meglevő .txt vagy .doc fájljait, igaz, a szükséges szoftverek nem mindegyike ingyenes.

Többet olvashat a kalóz

Rovatunk több alkalommal foglalkozott a magyar elektronikus könyvekkel, ám sem akkor, sem most nem tudunk igazán kedvező fejleményekről beszámolni. A Magyar Elektronikus Könyvtár állományán és a Digitális Irodalmi Akadémia kényelmesen csak számítógépen navigálható dokumentumain túl csupán maréknyi legális forrás áll a könyvmolyok rendelkezésére. A választékot csupán a fájlcserélőkön és a szóbeszéd alapján megismerhető csendes, titokban működő internetes könyvtárakban tárolt anyagok színesíthetik, ám ezek nem állnak nyitva minden felhasználó előtt.

Az angolul is olvasók viszont már el vannak kényeztetve. Egyes kortárs szerzők ingyenesen is elérhetővé teszik legújabb műveiket az interneten, és a kiadók is gyakran próbálnak fizetés nélkül letölthető könyvekkel, novellákkal kedveskedni az érdeklődőknek. Az évtizedek óta működő Gutenberg Projekt mellett a fantasztikum kedvelőinek érdemes szétnézniük a Baen Free Libraryben, illetve a Fictionwise boltjában is, amely a több ezer megvehető cím mellett néhány ingyenes könyvet is tartalmaz.

Hazánkban is kaphatók

Nincsenek elkényeztetve e-könyv olvasóra vágyó honfitársaink. Magyarországi garancia csupán a Koobe nevet viselő, 83 ezer forintba kerülő olvasóhoz jár. A készülék külsőleg és belsőleg is megegyezik az általunk is tesztelt BeBookkal, mindkét kütyü a kínai gyártású Hanlin V3 olvasó átnevezett verziója. A viszonylag borsos árért a Koobe képes megnyitni a fentebb ismertetett e-könyv formátumok nagy részét, még a digitális jogvédelemmel érkező MobiPocket fájlokkal is elboldogul.

Fotó: Hirling Bálint [origo]

Hangoskönyvben már nem ennyire jó a Koobe, a hagyományos, mp3 formátumban beszerezhető tartalmakkal megbirkózik a készülék, azonban az elterjedtebb másolásvédelmi rendszerekkel védett állományokat már nem tudja lejátszani. Aki a szövegek mellett például Audible hangoskönyveket is hallgatna, annak talán még egy iPod Touch is jobb választás.

Megrendelhető hazánkban a Bookeen által gyártott CyBook olvasó is, igaz, ez csak egy francia cég magyarországi webboltjából, így garanciális problémák esetén nagy utat kell bejárnia a készüléknek. A szállítás nélkül 82 ezer forintnak megfelelő euróba kerülő olvasó az e-könyv olvasókkal foglalkozó blog tesztje szerint a fontosabb fájlformátumokkal elboldogul, problémát csak a nagyméretű PDF fájlok, illetve a gyártó bevallása szerint is rendkívül sokat fogyasztó beépített mp3-lejátszó okozhat. A Bookeen olvasója nem kezeli az SDHC memóriakártyákat, ugyanakkor a 2-4 gigabájtos hagyományos SD-kártyákra is fel lehet másolni egy életre elég könyvet.

Édes álom marad

Csak eBayes vásárlással, idegenbe szakadt rokonok és barátok igénybevételéve, vagy külföldi utazással szerezhetők be az e-könyv olvasók igazi nagyágyúi. Az Amazon kereskedőház Kindle nevű készüléke jelenleg második verziójánál jár, és már a szögletes, a hetvenes évek sci-fijeinek kellékeit idéző első kiadás is szerelmes levéllel vetekedő cikk írására ihlette tesztelőnket. Sajnos a Kindle 2.0 sem jutott át az óceánon, csak az Egyesült Államokban forgalmazzák, a kütyübe szerelt mobilnetes kapcsolat is csak az USA-beli Sprint szolgáltató hálózatán működőképes.

A készülék az Amazon saját DRM-jével védett könyveket, a jogvédelmet nem tartalmazó Mobipocket fájlokat, valamit a hagyományos txt szövegeket kezeli. A PDF fájlok közül nem viszi mindegyiket a készülék, a képek nagy részével viszont elboldogul az Amazon ingyenes konvertere. A HTML lapokat, Word és Rich Text dokumentumokat is átalakítás után tudja megjeleníteni a készülék. A szöveges állományok széles választéka mellett a Kindle lejátssza az mp3 fájlokat és a fizetős, jogvédett Audible hangoskönyveket is. A készülék újabb verziója a megvásárolt digitális könyveket is fel tudja olvasni robothangon, ezt a funkciót meg is támadta az amerikai írókat tömörítő Author's Guild.

A Kindle 2.0 sem olcsóbb versenytársainál, 359 dollárba, azaz közel nyolcvanezer forintba kerül az Egyesült Államokban, igaz, ebben az ingyenes internetezés is benne foglaltatik.

Nem lehet találkozni a hazai boltok polcain a Sony remek Reader sorozatának készülékeivel vagy a mezőny legdrágábbjának számító iRex iLiad sorozat minden extrával felszerelt kütyüivel sem. Az utóbbi gyártó legolcsóbb eszköze is egy kétmagos processzorral felszerelt notebook árával vetekszik, csúcsmodellje, az érintőképernyőt és wifit is tartalmazó, hatalmas képernyővel felszerelt iRex 1000S pedig 200 ezer forintnál is többe kerül a német Justread webboltban.

Mindenből lehet e-könyv olvasó

Ha a direkt digitális könyvek olvasásására kifejlesztett készülékek lényegről, a vibrálásmentes, szemkímélő e-papír kijelzőről hajlandók vagyunk lemondani, bármelyik kijelzővel rendelkező berendezést használhatjuk olvasásra. A MobiPocket fájlokhoz szükséges olvasót a Blackberryktől a Windows Mobile-t futtató PDA-kig és okostelefonokig minden készülékre fel lehet varázsolni. A linuxos hordozható eszközök világát uralja a remek FBReader, amit még a Google mobil operációs rendszerére, az Androidra is lefordítottak. Az Apple készülékekre pedig az Egyesült Államokban letölthető a Kindle alkalmazás, honfitársaink pedig az ingyenes Stanzával olvasgathatnak.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]

Még a java alkalmazások futtatására képes mobiltelefonokra is lehet digitális könyveket feltölteni. A könyvek mobilra konvertálása egyelőre nem igazán kényelmes, de kis gyakorlással megtanulható. A betűk nem lesznek olyan szépek, mint a célhardverek kijelzőjén megjelenő szövegeké, a képernyő is apró marad, ám egy lerobbanó buszon vagy vonaton megváltás lehet a készülék memóriájába mentett olvasnivaló.

Mi lesz veled, e-könyv?

Nem a digitális kiadás a magyar könyvpiac legnagyobb problémája, egyelőre a kis-közepes kiadók és a terjesztők küzdelme zajlik. A kialakult piaci gyakorlat, a hatalmas terjesztői árrések és a fizetéssel való csúszás ellen legutoljára Csordás Gábor, a Jelenkor Kiadó vezetője emelte fel a szavát a Literán megjelent nyílt levelében.

Vannak azonban induló e-könyves szolgáltatások, ám kis számban, és választékuk is csekély. A Typotex kiadó által üzemeltetett Interkönyv oldalról 92 szakkönyvet lehet megvenni, kedvező, oldalanként 3,5-4 forintos áron. A könyveket PDF formátumban töltheti le a vásárló, olvasásukhoz külön digitális jogkezelő plugin szükséges.

Válaszokat keresnek

Nem keseredtek el az elektronikus könyvek viszonylagos hiányán az e-könyv olvasó bloggerei. Kérdőívet indítottak annak megtudakolására, mennyi pénzt áldozna a magyar internetező könyvolvasó hardverre, kötetekre és hogy milyen tartalomért hajlandók egyáltalán fizetni. A kérdéssort eddig kevesebb mint 300 ember töltötte ki, arra kérjük olvasóinkat, válaszaikkal segítsék a digitális olvasás rajongóit.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK