Az Acer szerint októberben jön ki a Windows 7

Vágólapra másolva!
A tajvani számítógépgyártó Windows 7-hez tervezett érintőképernyős, monitorral egybeépített asztali PC-jét október 23-án dobja piacra, és már az új operációs rendszer lesz rajta. Az új Windows RC-változatának májusi kiadása után már az elemzők sem gondolják úgy, hogy jövő januárig kellene várni a Vista utódjára.
Vágólapra másolva!

Az Acer nagy-britanniai leányvállalatának vezetője, Bobby Watkins megerősítette: nem kell jövő januárig várnunk a Windows 7-re, mivel a Z5600-as modellt már ősszel az előtelepített operációs rendszerrel hozzák forgalomba. "Október 23-a az a nap, amikortól kezdve a Windows 7 elérhető lesz" - nyilatkozta a szakember a Pocket-lint hírportálnak. A brit Acer vezetője szerint a bevezetést egy 30 napos upgrade-lehetőség előzi meg, vagyis, aki nem szeretne október végéig várni, már szeptember 23. után vásárolhat úgy Vistával számítógépet, hogy ingyen megkapja majd hozzá a Windows 7-et.

A hír forrása ugyan érdekes módon nem a Microsoft valamelyik topmenedzsere, és a hír nem is a legrangosabb technológiai lapok valamelyikén keresztül látott napvilágot, de Watkins szavait az új Windows eddigi előélete, és az is igazolni látszik, hogy a gyártó kimondottan az új operációs rendszer interakciós képességeire készülve jelenteti meg Z5600-as modellt. A monitorral egybeépített otthoni PC-t ugyanis multitouch-os érintőképernyővel szerelték fel, és ha a cég ősszel valóban piacra dobja, nem sok értelme van ezt Windows 7 nélkül megtennie. A több ponton érinthető kezelőfelület támogatása ugyanis az új operációs rendszer egyik fő látványossága lesz, amelyet a Microsoft korábban a Surface nevű érintőképernyős asztalban mutatott be.

A Windows 7 már kész

Ami az új operációs rendszer fejlesztését illeti, az a megjelentetésre kész RC változat kiadásával immár hivatalosan is lezárult: a Microsoft tegnap (április 30-án) tette elérhetővé a Windows 7 véglegesnek szánt verzióját a tesztelők számára, május 5-től, keddtől kezdve pedig majd a nagyközönség is letöltheti azt. Ezt követően már csak a hibajavítás van hátra, és, mint az elemzők korábban is jelezték: nem sok értelme lenne, hogy a szoftvercég a munka végeztével jövő januárig üljön a kész operációs rendszeren.

Maga a Microsoft hivatalosan mindeddig csak annyit árult el a Windows 7 megjelentetéséről, hogy arra a Vista premierje után három éven belül sor kerül majd. Ennek értelmében annak kiadására valamikor 2009 novembere és 2010 januárja között kell, hogy sor kerüljön - legkésőbb. A Microsoft részéről a legutóbbi hivatalos nyilatkozatot Bill Veghte alelnök tette az új Windows premierjéről, aki szerint a szoftver 2009-es megjelentetése "teljesíthető".

Az RC májusi kiadása azonban inkább azt vetíti előre, hogy a szoftver még a karácsonyi bevásárlási szezon előtt megjelenik, sőt, akár már az ősszel piacra kerülő gépeken rajta lehet. Mint azt a The Register is megjegyezte: a Windows XP 2001-es megjelentetésekor is hasonló volt az időzítés, a szoftver szintén októberben debütált, és RC változata öt hónappal ezt megelőzően vált elérhetővé.

A Microsoft partnereinek és a hivatalos tesztelőknek április 30-án kiadott RC-változatban a legutóbbi bétához képest csak néhány változtatást hajtott végre a szoftvercég. Mint arról korábban beszámoltunk, az új Windowsba belekerült egy Windows XP-mód, amely lehetővé teszi a korábbi operációs rendszer szoftvereinek futtatását a Win7 alatt: ezt a funkciót ki lehet majd próbálni az RC-ben is.

Jövő nyárig lehet használni az RC-t

A Windows 7-ben a Microsoft egyszerűsített a rendszergazdai jogosultságkezelésen is, vagyis a rendszer kevesebb felugró figyelmeztetéssel zaklatja majd a felhasználót, viszont ez felvetett pár megoldandó biztonsági problémát. Az RC-változatban lehet majd először kipróbálni a Windows 7-es gépek közötti távoli fájlmegosztási funkciót is, és a CNet szerint az Internet Explorer 8-ból is egy tökéletesített változat került bele.

Az új Windows friss RC-változatát egészen 2010. június 1-ig használhatják majd azok, akik a kipróbálására vállalkoznak. Ez a hosszú próbalehetőség is arra enged következtetni, hogy a szoftver már nem csak kész van, de a jelenlegi változatát is eléggé stabilnak ítélték meg a Microsoftnál az új Windows piacának megalapozásához. Valószínűleg az RC-tesztelők majd egy fizetős upgrade révén juthatnak hozzá később a teljes változathoz.

Maga az RC-változat azonban nem lesz olyan egyszerűen telepíthető, mint azt sokan várták. A Microsoft nem teszi lehetővé a korábbi béta-változatról való frissítést, ehelyett az operációs rendszert vagy egy üres partícióra, vagy a Windows Vistára lehet majd telepíteni. A szoftvercég ugyanis a hírek szerint a sztenderd, életszerű telepítési folyamatról, és az azt követő használatról készül visszajelzéseket gyűjteni az RC-vel kapcsolatban.