Fontos adatot rejthet a használt merevlemez

Vágólapra másolva!
Az aukciós oldalakon megvásárolható használt merevlemezek egyharmada tartalmaz személyes adatokat. A BT és négy egyetem kutatóiból összeállt csapat banki információk, bizalmas üzleti tervek, pénzügyi adatok mellett rálelt az Egyesült Államok egyik légvédelmi rakétarendszerének szabályzatára is - adta hírül a BBC.
Vágólapra másolva!

A British Telecom megbízásából készülő felmérés során több mint háromszáz, a világ legkülönbözőbb tájairól származó merevlemezt vettek a kutatók az eBayről, aukciókról és számítógép vásárokból. Az összegyűjtött lemezeken található adatokat megvizsgálva a kutatók érdekes adatokhoz jutottak. A winchesterek 34 százaléka tartalmazott olyan információt, amit tulajdonosa biztosan nem akart eladni a merevlemezzel együtt.

A legnagyobb fogást az amerikai rakétapajzs THAAD (Terminal High Altitude Air Defense) nevű rendszerének dokumentációja, néhány telephely tervrajzai és az ott szolgáló személyzet adatai jelentették. Emellett a használtan vett diszkeken lapultak a párizsi német nagykövetség hálózati és biztonsági adatait, gyanús milliárdos banki műveletek leírásai, bizalmas egészségügyi információk valamint egy ismert divatcég pénzügyi és vásárlói adatai is.

Üzleti titkok, pedofil képek

A kutatók hozzájutottak az akkor még bemutatás előtt álló, új Ka-t ábrázoló fotókhoz és autóipari üzleti titkokhoz is egy, a Fordtól származó winchesteren. A hírek hatására a cég belső vizsgálatot indított, hogy kiderítse, hogyan kerülhetett ki a merevlemez. A Ford szóvivője szerint elképzelhető, hogy egy lazább selejtezési szabályokkal dolgozó partnercége lehet ludas az adatvesztésben.

A Guardian értesülései szerint három lemezen pedofíliához kapcsolódó információkat és testi szenvedést ábrázoló anyagokat is találtak. Ezeket a kutatók továbbadták a rendőrségnek. Egy másik lemezen egy Pakisztánban készült fotót találtak, amin egy ázsiai férfi fegyverrel pózol, ezt a merevlemezt a Scotland Yard terrorellenes ügyosztálya, a Special Branch kapta meg.

Pesszimisták a szakértők

Negyedik alkalommal hajtottuk végre ezt a vizsgálatot - nyilatkozta Dr Andy Jones, a BT információbiztonsági kutatócsoportjának vezetője - és világossá vált, hogy a cégek és magánszemélyek többsége továbbra sincs tisztában azzal mennyi és milyen jellegű információ található merevlemezén. A winchestereken talált adatok a kutatók elég adatot találtak ahhoz, hogy az érintett személyeket és cégeket csalásnak, zsarolásnak vagy személyiséglopásnak eshessenek áldozatul.

Az emberek aggódnak a számítógépes adatvesztés miatt, ám nem ismerik fel, hogy az adatok törlésekor, az adathozdozók és a számítógépek selejtezésekor is annyira fontos, mint az adatok őrzése - mondta Dr Glenn Dardick, az amerikai Longwood Egyetemről származó kutatócsoport vezetője. A szakember szerint a felhasználók képzésével, és a probléma pontos felmérésével lehetne megelőzni a hasonló gondatlanságból fakadó adatvesztéseket.