Kevesebb lopott Windows 7-et vár a Microsoft

Vágólapra másolva!
A Windows 7-be a szoftveróriás másolásvédelmi technológiájának legújabb verzióját építi be, amelytől azt várja, hogy jóval kevesebb lopott példány terjed majd el az új operációs rendszerből. A megoldás a Vista esetében már hatékonynak bizonyult.
Vágólapra másolva!

A Microsoft sajtóoldalán publikált, saját munkatársával készített pr-interjúban szolgált információkkal arról, hogy miként változtatja meg a Windows 7-ben a szoftverkalózkodás visszaszorítását célzó termékaktiválási procedúrát. Az már biztos, hogy a magyarul "Eredeti Windows -Valódi előny", angolul Windows Genuine Advantage (WGA, Windows valódi előny) című program a külhonban új nevet kap: "Windows Activation Technologies", vagyis "Windows aktivációs technológiák"- nak fogják hírni, bár a hivatalos magyar fordítás még nem ismert. A névváltoztatásra azért kerítenek sort, mert az új elnevezés jobban utal a kalózszoftverek kiszűrésére használt rendszer működésére.

Ez utóbbi még a Windows XP-ben debütált, később egyebek mellett az Office irodai szoftvercsomag, illetve a Vista telepítésénél is bevezették. Keretében a telepítés után interneten vagy telefonon aktiválnia kell szoftvereiket a felhasználóknak a teljes funkciós használat érdekében. A szoftveróriás kalózkodás-elleni részlegének vezérigazgatója Joe Williams a pr-interjúban azt is közölte, hogy elsőként a Windows Vistában alkalmazták a komolyabb, Software Protection Platform (szoftvervédelmi platform) védelmi megoldást, ez azonban kifizetődőnek bizonyult, mivel az XP-t felváltó operációs rendszerből sokkal kevesebb - nagyjából feleannyi - kalózmásolat terjedt el, mint elődjéből. Williams közölte, a Windows 7-be ennek a technológiának a legújabb változatát építik bele, így bíznak abban, hogy a legújabb operációs rendszerből még a Vistánál is kevesebben használnak illegális példányokat.

Ugyanakkor egy könnyítést is bevezetnek majd: míg a Vista esetében, ha valaki nem aktiválja rögtön telepítés után rendszerét, egy üzenetablak figyelmezteti erre, amelyben a "később aktiválom" opciót csak tizenöt másodperc várakozás után lehet lekattintani, s az ablak csak ezt követően tűnik el. Miután a felhasználók ezt idegesítőnek találták, a Windows 7-ben ugyanez a felület rögtön lekattintható lesz, viszont a egy tájékoztatót is automatikusan megnyit majd a rendszer az aktiváció előnyeiről. Emellett a társaság egy olyan megoldást is kidolgoz, amely vállalatok számára egyszerűvé teszi egyszerre sok számítógép aktiválását is.