Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szeretné a jelenleginél pontosabban szabályozni a termékek azonosítására, követésére használható rádiófrekvenciás azonosítócímkéket (RFID) .
Vágólapra másolva!

A vonalkódok kiváltására kitalált RFID technológia lehetővé teszi, hogy a termékeken, alkatrészeken elhelyezett apró, energiát nem fogyasztó elektronikus azonosítócímkék tartalmát rádióhullámok segítségével legfeljebb néhány méteres távolságból ki lehessen olvasni egy erre alkalmas eszközzel. Az RFID-technológia azt is lehetővé teszi, hogy egy tele bevásárlókocsit egyszerűen csak eltoljon a pénztár mellett a vásárló, a benne lévő árucikkek automatikusan a számlára kerülnek, ki sem kell pakolni azokat.A rádiófrekvenciás lapkákkal operáló technológia azonban még jó ideig nem fogja felváltani a vonalkódokat a boltok polcain - a címkékhez szükséges chipek előállítása túl sokba kerül. Ugyanakkor a technológiát speciális célfeladatokra már most is alkalmazzák: többek közt futóversenyeken a köridők méréséhez, állatok azonosításához vagy raktárkészletek nyilvántartásához is használják, emellett segítségével útleveleket is elláthatnak digitális formátumú adatokkal, egyes országokban pedig a tömegközlekedési bérletekben, autópályák fizetési rendszereiben alkalmazzák a rádiófrekvenciás lapkákat.

Viviane Reding, az unió információs társadalomért és média ügyekért felelős biztosa szerint az RFID technológia egyértelmű előnyöket biztosít minden európai polgár számára, de csak akkor, ha a gyártók gondoskodnak a fogyasztók megfelelő védelméről is. Az Európai Bizottság ajánlásai szerint biztosítani kell, hogy az RFID azonosítókat a pénztártól való távozás után deaktiválják, illetve azokban az esetekben se sérülhessen a magánszfére védelme, amikor személyes adatok tárolására használják ezeket.

Az RFID chipekben tárolt adatok kiolvasására szolgáló berendezéseket egyértelmű jelöléssel, látható helyen kell majd elhelyezni, és a technológia ismertetésére szolgáló információt bemutató anyagok fellelhetőségét is jelezni kell a boltokban az EU ajánlásai szerint. Az áruházak polcain elhelyezett termékek esetében is figyelmeztetni kell a vásárlókat, ha az áru vagy csomagolása elektronikus azonosítót tartalmaz. Minden olyan szervezet számára, ahol RFID chipeket vezetnek be, kötelezővé tennék egy megfelelő adatkezelési szabályzat megalkotását is. Ezen kívül a technológia forgalmazóinak anyagilag is támogatniuk kell majd az RFID-rendszerek fogyasztókkal való megismertetését célzó kampányokat.