Tricikliről is fotózza az utcákat a Google

Vágólapra másolva!
Elhagyja a járt utat a Street View Nagy-Britanniában: a Google webes térképeire a szigetország természeti csodáiról, romantikus várkastélyairól és más, autóval megközelíthetetlen látványosságairól is utcanézeti képeket készítenek, immár tricklire szerelt kamerák segítségével.
Vágólapra másolva!

A Google Street View mindeddig a városok autóval bejárható részeiről szolgáltatott háromdimenziós panorámaképeket, a speciális, pedálos járművek viszont már olyan helyekre is eljuthatnak, ahová a már a Budapesten is cirkáló, sötét színű Opel Astrák nem. A cég azonban nem csak az eddig elérhetetlen - és az Európai belvárosokban gyakori - sétálóutcákat, gyalogos övezeteket teszi fel a Street View-ra a pedálos járművekkel, hanem a brit vidék turisztikai szempontból érdekes pontjait is - adta hírül a Daily Telegraph.

A háromkerekű járműre szerelt mozgó kamerákkal a cég alkalmazottai a kirándulóösvényeken szorgalmasan elpedáloznak majd az erdők-mezők mélyén látható természeti csodákhoz és a műemlékekhez, így romokhoz, várakhoz és kastélyokhoz is. Ami a városi felhasználást illeti, ott is bővítik majd a virtuális barangolás lehetőségeit azzal, hogy stadionokat is végigfotóznak belülről, ami a cég szerint segítheti például a rendezvényekre szóló jegyértékesítést - a vásárlók ugyanis előre tanulmányozhatják az egyes szektorokat.

Már hallottunk a triciklikről

A Street View-s triciklikről először a szolgáltatás hazai bejelentésekor hallhattunk, ahol a cég képviselői újságírói kérdésre elárulták: kísérleteznek ilyen megoldással. A körpanorámás fotókat készítő kamerákat, mint megtudtuk, gyalogosan vagy motoron, kerékpáron nem lehetne körbehordozni, a háromkerekű járgányok már viszont már elég stabilak ahhoz, hogy használni lehessen őket. A triciklik hátsó rakterében emellett a képeket rögzítő számítógépeknek és a szükséges akkumulátoroknak is van hely.

Forrás: Google
A "Tour de Street View" épp a Trevi-kút előtt halad el

Magukat a Street View-s tricikliket először egy San Diegói kerékpárboltban örökítette meg közelről a Gizmodo kütyüblog egyik olvasója az elmúlt héten. A képek tanúsága szerint a háromkerekűbe egy generátort is beépítettek, vagyis a jármű valószínűleg nem csekély súlya mellett a vezetőtől még ez a szerkezet is némi extra erőfeszítést kíván. Elől, a tricikli kormányán pedig egy, a kültéri viszonyokhoz igazított numerikus billentyűzet kapott helyet, amivel a berendezést vezérelni lehet.

Azt egyelőre nem tudjuk, hogy a Google Budapest sétálóutcáiban is beveti-e majd a pedálos fényképezőket, de kíváncsian várjuk az első, terepen készült Street View-felvételeket.

Kiegészítés: A cég hivatalos sajtófotóinak tanúsága szerint a triciklis kamera már Róma belvárosában is járt, igaz, erről hírt nem hallottunk, így valószínűleg világszerte lehet majd számítani a pedálozó fényképészek váratlan felbukkanására a közterületeken.