Egy éven belül tönkremehet a GPS-rendszer

Vágólapra másolva!
A jelenleg szolgálatban lévő GPS-műholdak annyira megöregedtek, hogy már nem képesek megbízhatóan ellátni a feladatukat, és egy éven belül több is tönkremehet közülük. Ha ez bekövetkezik, több tízmillió felhasználó maradhat műholdas helymeghatározó szolgáltatás nélkül, nem is beszélve az amerikai hadseregről.
Vágólapra másolva!

Kieső, vagy megbízhatatlan navigáció a rendetlenkedő műholdak miatt: erre kell felkészülnie a GPS-készülékek birtokosainak egy amerikai kormányzati felügyeleti szerv, a GAO jelentése szerint, amelyet a Kongresszus számára készített - írja a Guardian. A teljes nevén Global Positioning System nevű rendszer helymeghatározó rendszer lelkét jelentő műholdakat az amerikai légierő üzemelteti, és, mint a jelentésből kiderül, már az üzembe állításuk sem zajlott zökkenőmentesen. A kilencvenes évek elején a U.S. Air Force szakemberei igen csak sietve készültek el a munkával, azóta pedig nem sokat törődtek a rendszer karbantartásával.

Mostanra a műholdak műszaki állapota annyira leromlott, hogy több közülük bármikor felmondhatja a szolgálatot, a légierő pedig, dacára a folyamatban lévő, kétmilliárd dolláros felújítási programnak, késésben van a cseréjükkel. A GAO megállapítása szerint az első új műholdat legkorábban idén novemberben bocsáthatják majd fel, az eredeti tervekhez képest három éves késéssel, miközben a jelenleg üzemelő 31-ből már most több mint tucatnyi szorul cserére.

A késlekedés oka abban keresendő, hogy a légierő sorozatosan technikai problémákba ütközött az új műholdak fejlesztése során, és a munkát végző alvállalkozóval is voltak gondjaik. A műholdak csereprogramja így mostanára nem csak késésbe került, de eredeti költségvetését is jócskán átlépte. Bár nehéz elhinni, hogy az amerikai kormány hagyná tönkremenni a GPS-t, jelenleg, úgy tűnik, nem sokat tehetnek, és az elöregedett műholdak meghibásodása komoly gondokat okozhat a szolgáltatásban.

A rendszer használhatatlanná válása nem csak a GPS-szel felszerelt készülékek tulajdonosai számára okozhat kellemetlenséget, hanem veszélybe sodorja a műholdas helymeghatározásra nagyban hagyatkozó amerikai hadsereg műveleteit is. Ami a technológiai piacot illeti, az elemzők szerint a beépített GPS-es eszközök terjedése mindenképpen lelassulhat emiatt. A GPS-nek ráadásul egyelőre nincs életképes alternatívája: az Európai Unió Galileo nevű szolgáltatása csak jövő év vége felé indulhat el, és noha Oroszország, Kína és India is dolgozik saját műholdas helymeghatározó rendszerén, ezeknek még zajlik a kiépítése.