Bezárnak az online képtárak, elveszhetnek a fotók

Vágólapra másolva!
Jó néhány, több éve működő online képtár, és adattároló szájtot zárt be az elmúlt hónapokban, és továbbiak megszűnése is várható: a honlapokra rengeteg felhasználó töltötte fel az fotóit vagy egyéb adatait az évek során, és most az a nagy kérdés, hogy elvesznek-e az ott elhelyezett információk.
Vágólapra másolva!

Elérhetetlenné vált az AOL cég XDrive és AOL Pictures szolgáltatása, de a Hewlett-Packard Upline nevű online tárhelyszolgáltatása is bezárt, hasonlóan a Sony Image Station-jéhez, amelyek ugyancsak elérhetetlenné váltak. A honlapok használata egyszerű volt: bárki feltölthette kedvenc fényképeit vagy akár üzleti adatait, és a netre feltöltött fájlokat egyszerűen megoszthatta ismerőseivel, üzlettársaival. Mostanra viszont a szájtok felhasználói komoly nehézség elé kerültek, ha meg akarták menni a szerverekre feltöltött állományaikat.

Ryan Pyle kanadai fotóriporter például több ezer fényképét vesztette el, amikor a Digital Railroad nevű szájtot még tavaly októberben leállították. A honlap figyelmeztette a felhasználóit: 24 órájuk van arra, hogy képeiket elmentsék, utána ugyanis azok elérhetetlenné váltak. Pyle azért jár nagyon rosszul a megsemmisítő akcióval, mert képei ugyan megvannak a saját gépén is, a Digital Railroad szerverén azonban mindegyiket indexelte, feliratozta, külön albumokba helyezte őket, és több hetet töltött el azzal, hogy online portfolióját kialakítsa. Bár elvileg arra is lett volna lehetőség, hogy munkáját saját gépére mentse, ám a rendkívül rövid, 24 órás időintervallum nem volt arra elegendő - ugyanis a felhasználók a hír hallatán szinte megrohamozták a webhelyet, hogy mindent mentsenek, ami menthető, és a honlap egyszerűen használhatatlanná vált. A kanadai fotós egy egész napos tortúra után, hajnali kettőkor feladta, hogy megmentse munkáját az enyészettől.

Forrás: [origo]

Tulajdonképpen ez az eset is azt mutatja, hogy a mostanában rendkívül divatos "cloud computing" - tehát az olyan szolgáltatás, amely nem a felhasználó számítógépén, hanem távoli szervereken fut - milyen veszélyes és bizonytalan adattárolási módszer lehet - pedig korábban pont azért tartották ezeket biztonságosnak, mert a saját számítógépet ért kár nem veszélyeztette a fontos adatokat. Az AOL például ezzel a szöveggel reklámozta Xdrive szolgáltatását: "Sohasem kell majd aggódnia, hogy egy vírus vagy számítógépes meghibásodás miatt elvesznek az adatai: nálunk biztonságban van mind!" Hogy ez végül mennyire illúziónak bizonyult, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy az Xdrive-ot januárban bezárták, és szervereken lévő összes adatot megsemmisítették. Az ugyancsak hamarosan bezárásra kerülő GeoCities ingyenholnap-szolgáltatást lelkes amatőrök vették védelmükbe, akik sajátkezűleg kezdték lementeni a rendszerben tárolt honlapokat. A csapat egyébként egy olyan wikioldalt is üzemeltet, amelyen azokat a szájtokat sorolják fel, amelyek esetében jó eséllyel lehet arra számítani, hogy bezárásra kerülnek, felhasználóik tehát jobban teszik, ha hamar lementik feltöltött tartalmaikat.