Rosszul startolt a Nokia mobilos szoftverboltja

Vágólapra másolva!
Jelentős várakozás előzte meg a Nokia iPhone-os mintára létrehozott saját szoftverelosztójának startját, azonban a felhasználóknak csalódniuk kellett: ha egyáltalán elérhető volt a letöltőközpont, akkor nagyon megbízhatatlanul működött.
Vágólapra másolva!

Hosszas előkészítés után május 26-án kedden indult el élesben a Nokia saját online szoftverboltja, amely az Apple iPhone-os App Store sikeres mintáját követi: a felhasználók egy kényelmes, központi katalógusból érhetnek el minden, a finn gyártó készülékeire készült alkalmazást. Mivel a cég típusai világszerte népszerűek, és szoftverek is bőven készültek már rájuk, a premiert érthetően jelentős várakozás előzte meg, és nagy sajtófigyelem kísérte.

A dolgok azonban az első beszámolók szerint igen rosszul alakultak. Az Ovi webes felülete egyszerűen nem bírta a beérkező terhelést, amit a Nokia szakemberei a cég nyilatkozata szerint újabb szerverek beállításával igyekeztek orvosolni. A regisztrált felhasználók azonban ennek ellenére sem tudtak belépni nap közben, egyes alkalmazások pedig váratlanul eltűntek a választékból. A TechCrunch szerint a szájt keresője is megbízhatatlanul, vagy egyáltalán nem működött, és az oldal felépítése sem kapott jó kritikát.

A techbloggerek szerint a webbolt felépítése túl bonyolult, nehéz eligazodni benne, ami részben azzal magyarázható, hogy a Nokiának sokféle készülékre kell kiszolgálnia benne letöltéseket. Az Allaboutsymbian.com szerint a szolgáltatás mobilos kliensén keresztül is voltak gondok az első nap az eléréssel, noha a Nokia szerint csak a webes felületen jelentkeztek túlterheléses problémák.

A szájt szerint a telefonról való vásárlás sem egy leányálom: az Ovi kliensében nehézkes a kínálat böngészése, maga a szoftver is lassan vált oldalakat, ami már csak azért is kellemetlen, mert egy alkalmazás letöltéséhez legalább három lapozás szükséges a kliensben. A mobilis szakportál komoly hiányosságként rótta fel, hogy telefonon keresztül semmi nem árulja el, mely alkalmazások javásak, és melyek készültek Symbianra.

Az Ovi Store Magyarországról jelenleg csak angol nyelvű kezelőfelülettel érhető el, és a regisztrációt követően bankkártyával lehet rajta vásárolni, de számos ingyenes letöltést is kínál. Az elemzők szerint a cég több mint 50 millió potenciális vásárlóra számíthat a letöltőközpontban világszerte. Néhány országban - például a szomszédos Ausztriában - a Nokia már a mobilvásárlást is lehetővé teszi, vagyis a tételeket a felhasználó előfizetői számlájára terhelik. Hasonló letöltőközpont a Google Android operációs rendszerét futtató mobilokhoz és a Blackberry készülékekhez is elindult már.