A DRM szüli a kalózt egy tanulmány szerint

Vágólapra másolva!
A hárombetűs rövidítést már sokan ismerik, a Digital Rights Management, vagyis a digitális jogkezelést, közismertebb nevén a másolásvédelmet jelenti. A Cambridge Egyetem jogászprofesszora, Patricia Akester kutatást készített a digitális védelmi eljárások hatásáról. Ennek megállapításai szerint a DRM ellentétes hatást vált ki, mint amire szánták: nem megelőzi az illegális felhasználást, az ilyen technológiák megkötései épp kalózkodásra sarkallják a felhasználókat - számolt be az Ars Technica.
Vágólapra másolva!

A felhasználók, jogtulajdonosok, kormányhivatalnokok és előadóművészek és DRM-megoldások fejlesztőinek bevonásával készített tanulmányból egyebek mellett az is kiderül, hogy például szigetországban élő vakok jogait is korlátozhatják az e-könyveken alkalmazott digitális jogkezelési korlátozások.

A vakok jogait korlátozták

Bár a szigetországban a szerzői jog lehetőséget biztosít a látássérültek számára, hogy könyveikről digitális másolatot készítsenek, hogy azokat fel tudják olvastatni a megfelelő szoftverrel, az elektronikus formában árusított könyvek esetében a jogtulajdonosok sokszor korlátozzák őket - pedig a vakok számára ezek a tartalmak a legegyszerűbben hozzáférhetőek.
Egy esetben például egy látássérült felhasználó a Biblia digitális változatát vette meg, ám az e-könyvön alkalmazott védelmi eljárás nem tette lehevőté a szöveg számítógépes felolvasását, a megvásárolt digitális kötet árát pedig nem térítették meg a vásárlónak, aki végül egy illegális példányt szerzett be, mivel csak az volt kompatibilis szoftverével - olvasható a tanulmányban.

Mindenkinek van valami nyűgje

Nem csupán a vakoknak, szinte a felhasználók minden típusának meggyűlt már a baja a DRM-mel a tanulmány szerint. A filmművészeti oktatók számára például a brit szerzői jog lehetővé teszi, hogy filmek részleteiből válogatásokat készítsenek, ám ehhez a leggyakrabban használt forrás, a DVD esetében eleve kénytelenek kijátszani a lemezekbe épített védelmet - vagy a jóval rosszabb minőségű VHS-szalagokat használni.

Az egyre jobban terjedő digitális videorekorderek esetében is egyre több problémát okoz a DRM a brit fogyasztóvédelmi szervezet szerint: a másolásvédelmi technológiák alkalmazásával a digitális eszközök használatát ésszerűtlen mértékben korlátozzák, amely sokszor már a fogyasztói jogokat is sérti.

Míg a védelmi megoldások fejlesztői szerint egyelőre nem lehetséges olyan másolásvédelmi megoldásokat fejleszteni, amely a felhasználók minden típusát képes zökkenőmentesen kiszolgálni, a tanulmány készítőjének összegzése szerint jelenleg mindenki kalóznak tekinthető, aki valaha átmásolt egy DVD-t a számítógépre vagy hordozható lejátszójára.