A hét legjobb letölthető szoftverei

2009.05.30. 10:12

Az Autodesk online lakberendező szoftvere kenterbe veri a lemezen kiadott elődöket, az új Skype béta verziójával már a képernyőt is meg lehet osztani, ha segíteni kell valakinek a távolból, de kínálunk még letöltésre munkára ösztönző szövegszerkesztőt és poszternyomtatót, és a rendszerben rejtőző kódok felderítésére alkalmas segédprogramot is.

AUTODESK PROJECT DRAGONFLY

Forrás: [origo]
Itt próbálhatja ki az Autodesk webes lakberendezőjét

Hétvégi szoftverválogatásunk első szereplője igazából kilóg a sorból, mivel nem feltelepíthető alkalmazásról, hanem webes szolgáltatásról van szó, de annyira jó és hiánypótló, hogy véteknek éreztük volna nem ajánlani olvasóinknak. A Project Dragonfly a tervezőszoftvereiről ismert Autodesk cég gyermeke, gyakorlatilag egy webböngészőből elérhető lakberendező szolgáltatás, amely próbáink alapján képes felvenni a versenyt a CD-ről, DVD-ről telepíthető konkurenciával. Természetesen nem a milliós nagyságrendű CAD-szoftverekre gondolunk, hanem a műszaki áruházláncok pénztárainál 999 forintért árult ezer éves szoftverekre: ezeket ez a szájt kenterbe veri. Egyaránt lehet lábban vagy méterben mérni benne a távolságokat, egyedül a használható bútormodellek számát keveselljük, ezek közt ugyanis kevés a hazai körülményeknek megfelelő virtuális makett. Ennek ellenére ha valaki át szeretné rendezni a szobáját, vagy épp árulja a lakását, remekül használhatja az Autodesk szolgáltatását, melyben a kép jobb alsó sarkában lévő ikonnal bármikor teljes képernyős nézetre lehet váltani.

SKYPE 4.1 béta

Forrás: [origo]
Az ingyenes nettelefon-szoftver letöltése (21 megabájt)

Új verzió jelent meg az ismert internettelefonos szoftverből, egyelőre csak béta fejlettségű állapotban: a Skype 4.1 egy hasznos újítást tartalmaz, a képernyő megosztásának lehetőségét, ami többek között akkor jöhet jól, ha a távolból kell segíteni beállítani valamit egy ismerős PC-jén. Ezen kívül az új verzió már tartalmaz az ismerősök közelgő születésnapjaira figyelmeztető funkciót is, egyszerűbb megosztani másokkal kontaktokat, a címlisták kezelését is egyszerűbbé tették benne, és elvileg a kép- és hangminőséget is javították a fejlesztők.

POSTER FORGE

Forrás: [origo]
Az ingyenes segédprogram letöltése (3 megabájt, magyar nyelvű)

A Poster Forge egy fizetős szoftver, amelyből egy kissé lebutított ingyenes kiadás is létezik: a szoftver segítségével vicces posztereket lehet nyomtatni házilag, automatikusan betáplált effektek alkalmazásával. Az ingyenes verzióban filmkplakát, westernfilmes vérdíj-felirat, illetve motivációs kép generálható, a szöveget pedig bármire át lehet írni, egyedül arra kell figyelni, hogy az adott betűtípus támogassa a magyar ékezeteket.

FOCUS WRITER

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (8 megabájt)

Ha fontos dolga van, ez az egyszerű, de ötletes szövegszerkesztő lehet a megoldás: indítását követően az egész monitort betölti, tehát nem enged betekintést sem a levelező, sem a chatprogram állapotába, tényleges munkára kényszerítve használóját. Bármilyen digitális fotót be lehet rakni háttérképnek a szoftverbe, támogatja az automatikus mentést, rendelkezik szószámlálóval is.

SVCHOST PROCESS ANALYZER

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (380 kilobájt)

Bárki, aki használ Windowst, előbb-utóbb megismerkedik a Ctrl+Alt+Del-lel előcsalogatható Feladatkezelővel, melyben a futó alkalmazások listája látható. Régebben, de néha még manapság is ki lehet szúrni ezen a listán a vírusokat vagy egyéb kártevőket, illetve a memóriát feleslegesen foglaló programokat is. A listán számtalanszor látható az svchost.exe nevű fájl bármely gépen: ennek az az oka, hogy a Windows minden .DLL fájlból futó programot eképpen jelöl. Ha valaki a Feladatkezelő listáján alaposan utána akar nézni a programokat, jól jöhet neki az Svchost Process Analyzer, amely az igencsak szűkszavú Windowshoz képest számos hasznos extra információt szolgáltat azokról a futó programokról, amelyekről alapesetben semmit nem lehet tudni.

WINDOW TABS

Forrás: [origo]
A segédprogram ingyenes változatának letöltése (410 kilobájt)

Megszerette a böngészőben a fülek alkalmazását, és kiterjesztené azt a teljes operációs rendszerre? A Window Tabs erre ad lehetőséget: a szoftverrel az azonos program megnyitott ablakait a fenti képen látható módon, kis füleken keresztül lehet elérni, akár a Word vagy Excel esetében is. Az alkalmazás automatikusan csoportba tudja rendezni a megnyitott ablakokat, ám ingyenes változatának korlátai alapján egy ilyen csoport legfeljebb három darab fület tartalmazhat.

A HÉT LETÖLTHETŐ JÁTÉKAI

Forrás: [origo]

Itt nézheti meg a hét legjobb letölthető játékait

Ahogy az pénteki cikkünkben olvasható volt, a hét legjobb játékának a Volvo ingyenesen letölthető autóversenyszimulátorát, a Volvo: The Game-et találtuk, amely elég élethű vezetésszimulációt kínál, és grafikája sem csúf. Ezen kívül a héten egy vicces, minimális gépigényű játékot, a Plants vs. Zombies egy órán át futtatható demóját tartottuk érdemesnek a kipróbálásra, ebben bogyókat köpködő növényekkel kell megóvni a házat a támadó zombiktól.