Univerzális netbook a százdolláros laptop alkotójától

Vágólapra másolva!
A "százdolláros" laptopként elhíresült, szegény országokba szánt noteszgép egyik alkotójának cége speciális képernyővel szerelt netbookján tökéletesen, szemkímélő módon lehet majd e-könyveket olvasni.
Vágólapra másolva!

A Pixel Qi nevű társaságot Mary Lou Jepsen alakította, aki korábban a One Laptop Per Child (OLPC) projektben is részt vett, mely a fejlődő országokban élő gyermekeket látja el számítógépekkel, bár a projekt jövője már évek óta meglehetősen bizonytalan. A kijelzőgyártásban veterán szakembernek számító Jepsen cége a jövő héten a Computer Taipei 2009 technológiai vásáron mutatja majd be új netbookjának prototípusát - számolt be a PC World.

A Pixel Qi 3qi márkanevű minilaptopot olyan 10,1 colos képátlójú szélesvásznú képernyővel szerelik fel, amely a hagyományos színes üzemmódból bármikor átkapcsolható az elektronikus könyvek olvasásához optimális, háttérvilágítás nélküli fekete-fehér e-tinta-üzemmódba. Emellett egy gombnyomással át lehet váltani a netbookon egy kifejezetten erős napsütésben való használatra optimalizált módra, melyben a háttérvilágítás ugyancsak kikapcsol, és a képernyő csak néhány színt kezel - viszont akár a tengerparton is jól látszik a tartalma, mivel visszaveri a ráeső fényt. A megjelenítő korábbi változatával szerelték fel a "százdolláros" néven elhíresült, ám végül jóval drágábban előállított XO-1-es gyereklaptopot is.

A háttérvilágítás kikapcsolásával az eszköz fogyasztása is jelentősen csökken, ugyanakkor webszájtokat, szöveges adatokat így is meg lehet tekinteni rajta. A speciális képernyőt tartalmazó első netbookok az év végén kerülnek majd a boltokba - nyilatkozta Jepsen. A PC World beszámolója szerint ezek az eszközök nagy tudásuk révén komoly konkurenciát jelenthetnek majd például az Amazon Kindle nevű, meglehetősen borsos árú e-könyv-olvasójának is, bár valószínűleg valamivel többe kerülnek majd a hagyományos típusoknál.