Elrajtolt Amerikában a Palm Pré okostelefon

Vágólapra másolva!
Szombaton elrajtolt a Palm iPhone-gyilkosnak szánt okostelefonja, a Pré. Az újszerű WebOS operációs rendszerrel, csinos felülettel és okos funkciókkal felszerelt készüléket egyelőre csak a Sprint-től, Amerika harmadik legnagyobb szolgáltatójától lehet megvenni.
Vágólapra másolva!

A beszámolók szerint az iPhone piacra kerülésének napján tapasztalható tömeg nem gyűlt össze a Sprint szalonok előtt, de lelkes sorbaállók azért akadtak. A Crave kütyüblog tudósítása szerint a Palm Pré első napja jól sikerült, több Best Buy üzletben kifutottak a raktárkészletből, és néhány szalonban is felvásárolták az összes telefont. A kütyü kétéves hűségszerződéssel 299 dollárba kerül, ám a vásárlók egy bón visszaküldésével visszakaphatnak száz dollárt. Arról nincs még információ, hogy a Prével feltámadó Palm mikor célozza meg az európai piacot is.

Mindent tud a maroktelefon

A készülék az összes elvárt okostelefonokra jellemző funkciót tartalmazza: 3G mobilnetes kapcsolaton és wifin keresztül lehet rajta netezni, GPS segít a tájékozódásban, a Prébe szerelt Bluetooth csatoló pedig támogatja a sztereó hangátvitelt is, egy olyan funkciót, amit régen hiányolnak az iPhone-ból. Sőt, a kütyü még az iTunes-szal is szinkronizál, így a felhasználók a megszokott zeneprogramjukról tölthetik fel telefonjukra a zenéket.

A kütyü kijelzője 320*480 pixeles felbontásra képes, a szövegbevitelt teljes méretű - igaz nagyon kicsi - billentyűzeten lehet megoldani, illetve a tipikus tennivalók nagy része elérhető az érintőképernyő használatával. Az iPhone-hoz még dalt is író David Pogue, a New York Times publicistája a készülék gyenge, ám cserélhető akkumulátorát találta problémásnak tesztjében. A készülékről a másik tech guru, Walt Mossberg is kedvezően nyilatkozott, aki a Prére letölthető alkalmazások csekély számát és borzasztó minőségét tartotta a legnagyobb hátránynak.

Nem csak nevében webes a készülék

A Prén futó WebOS nem csak nevében kötődik az internethez, a rendszer képes összefésülni az Outlookos, Google Calendaros naptárakat, még a Facebookon keresztül érkező bulimeghívókat is elérhetik a felhasználók a telefonon. A levelek a POP és IMAP protokollok mellett a Microsoft saját push email szolgáltatásával is eljuthatnak a készülékre. A külön alkalmazásban nem elérhető oldalakat a készülék beépített WebKit motort használó böngészőjével tekintheti meg a Pré tulajdonos.

Az adataik biztonsága felől aggódók számára komoly előny lehet, hogy a Pré lehetővé teszi az adatok távolról való törlését. Az ellopott készülékekek ennek a funkciónak köszönhetően csak kütyüként lehetnek értékesek, személyes adatokhoz, fotókhoz, telefonkönyvhöz nem jut hozzá a tolvaj.

Szétszedték, de még nem darálták le

A Palm okostelefonja sem menekült meg a friss kütyük sorsa elől, már a kiadás napján megjelentek az első olyan fotósorozatok, amik a készülék szétszedését mutatják be. Magát a telefont a Rapid Repair bontotta először elemeire, ám semmi igazán érdekeset nem találtak a fekete műanyagház mélyén. Az Engadget által idézett becslés szerint a készülék alkatrészáron 170 dollárba kerülhet, így a 199 dolláros bolti ár egyáltalán nem hat rablásnak.

Forrás: [origo]

Rosszabb eredményre jutott a Pré kábelek nélküli szuper töltőjét szétszedő társaság. A 69,99 dollárba kerülő Touchstone mágneses indukció útján tölti a készüléket, használatához csupán egy speciális hátlap kell a telefonhoz. Míg a Touchstone által kínált funkció lenyűgöző, a mérnököket nem hatotta meg a konstrukció. Az iFixit becslése szerint mindösszesen öt dollárnyi alkatrész található a dokkolóban.