Vágólapra másolva!
Elsősorban Alzheimer-kórban szenvedő betegeknek szánják azt a fejlesztés alatt álló lábbelit, amelyet műholdas navigációval is felvérteznek, így téve az interneten keresztül nyomon követhetővé viselőjüket. 
Vágólapra másolva!

A high-tech cipők fejlesztésébe a GTX Corp. nevű, navigációs eszközöket készítő cég és az Aetrex cipőgyártó vágott bele, számolt be az AFP hírügynökség. A lábbeliket elsősorban Alzheimer-kórban szenvedőknek szánják, akik a betegség által okozott szellemi hanyatlás hatására elveszíthetik térbeli és időbeli tájékozódási képességüket.

A GPS-szel szerelt lábbelik viselőjének tartózkodási helyét nagyjából tízméteres pontossággal képes meghatározni a megoldás alapjául szolgáló rendszer, amely lehetővé teszi a családtagok, gondozók számára, hogy mobiltelefonon a Google Térképeken alapuló webes felületen megtekintsék a beteg tartózkodási helyét. A navigációval és az adatok továbbítását végző beépített mobiltelefon-egységgel felvértezett cipők várható piaci megjelenése még nem ismert, a társaság az év végén kezdi tesztelni a megoldást.