Vágólapra másolva!
Néhány hasznos funkciót ugyan kivettek belőle, de a héten megérkezett az Apple böngészőjének végleges 4.0-s verziója, ezen kívül érdemes kipróbálni az évek óta fejlesztett, cserébe elég jónak tűnő Trillian Astra chatprogram béta változatát, amellyel minden csevegőhálózatra csatlakozni lehet a Messengertől a Skype-ig. Hétvégi letöltésajánlónkban találhat még egy remek Windows-piszkáló programot, egy gyors képnézegető programot, és a gusztusos kezelőfelülettel bíró új Fedora Linuxot is kipróbálhatja.
Vágólapra másolva!

SAFARI 4

Forrás: [origo]
Az ingyenes webböngésző letöltése (27 megabájt)

Elkészült az Apple böngészőjének 4-es változatából a végleges verzió, amelyből februárban még béta változatot ajánlottunk kipróbálásra. Angolul értők ezen az oldalon tekinthetik meg az új változat minden újdonságát. Sajnos a végleges kiadásból kikerült a bétában alkalmazott, számunkra rokonszenves újítás, amely a megnyitott honlapok füleit a címsor alatti területről a szoftver ablakának a legtetejére, értékes helyet spórolva meg a honlapok megjelenítéséhez - a most letölthető végleges változatba a régi, szokásos megoldás került vissza.

Az Operából ismert gyorshívó funkció megmaradt a végleges változatban is, ez arra szolgál, hogy a kedvenc, vagy éppen legtöbbet felkeresett oldalakat kényelmesen elérhesse a felhasználó. Az előzmények, vagyis a korábban felkeresett oldalakat az Apple böngészőjében 3D-s effektekkel megspékelt felületen lehet megtekinteni, ez ugyan jól néz ki, de az igazat megvallva túl sok funkcionális használt nem találtuk. Ez a verzió Windows alatt végre a Microsoft operációs rendszerének saját betűtípusait használja, így a felkeresett oldalak nem fognak eltérő módon kinézni, mint ahogy a felhasználók megszokták őket. Rég hiányolt funkció volt a teljes oldal nagyításának lehetősége, amely a betűk mellett a képeket, videókat is felnagyítja a szájtokon, ami manapság, a nagyfelbontású monitorok korában elengedhetetlen. Az Apple egy sor mérésre hivatkozva a világ leggyorsabb böngészőjének kiáltotta ki a Safari 4-et, a cég ezen állítását azért érdemes fenntartásokkal kezelni: hétköznapi használat során nekünk igazából nem bizonyult számottevően gyorsabbnak egyik kurrens browsernél sem. Kipróbálni viszont semmibe sem kerül - sajnos magyar menüje még mindig nincs a szoftvernek.

TRILLIAN ASTRA BÉTA VERZIÓ

Forrás: [origo]
A multiplatform chatprogram béta verziójának letöltése (14,6 megabájt, magyar nyelvű)

Egykoron menő dolog volt a Trillian chatprogramot használni, mivel az elsők között tette lehetővé, hogy egyetlen programból kommunikálhassunk ICQ-t, MSN-t, vagy mondjuk AIM-ot használó ismerőseinkkel. Első verziója még 2000 környékén jelent meg, fejlesztése azonban nem haladt túl intenzíven, így a legtöbben átváltottak valamelyik konkurens chatprogramra, például a Digsby-re. A 4-es, Astra nevű verzió már évek óta készül, most azonban végre ki lehet próbálni a béta verzióját - a végleges, teljes változat egyébként fizetős szoftverként lesz majd elérhető.

Az új változat használatához regisztrálni kell a Trillian online rendszerébe: vigyázat, telepítésekor az Ask.com eszköztárának telepítését is felkínálja a program, ami egyébként nem kötelező! Tapasztalataink szerint a Trillian vadonatúj külseje ugyan tetszetős, de inkább giccses funkciói vannak, a praktikumra vágyóknak a telepítéskor érdemesebb a minimalista felületet választaniuk. Egyébiránt az új Trillian nem rossz, az ICQ, a Live Messenger, a Google Talk mellett többek közt a Skye-ra is lehet kapcsolódni a programból, de a Twittert és a Facebookot is el lehet érni belőle, ráadásul pluginekkel bővíteni is lehet tudását. Egyedül az a negatívuma a Trillian Astrának, hogy nem ingyenes. A program menüje alapból angol nyelvű, de a beállítások közt átkapcsolható magyarra is.

TWEAKNOW POWERPACK

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (6 megabájt)

Ez a remek ingyenes segédprogram-gyűjtemény minden olyan szoftveres ketyerét tartalmaz, amelyre a Windows piszkálgatásához szükség lehet. Egyik legfontosabb modulja a Disk Cleaner, ezzel az operációs rendszerben ragadt hulladékfájlokat lehet eltávolíttatni, hogy az ne foglalja a helyet a merevlemezen, és lassítsa a működést. A Registry Cleaner a rendszerleíró adatbázist tisztítja meg a felesleges elemektől, a Startup Manager-rel pedig a Windows indulásakor automatikusan elinduló alkalmazásokat lehet szabályozni. A System Information a konfigurációról szolgáltat hasznos információkat, ami alkatrészcserénél, bővítésnél jöhet jól. A Track Cleaner-t pedig akkor érdemes használni, ha megválunk PC-nktől, ez ugyanis a használat - felkeresett oldalak, megnyitott fájlok, jelszavak stb. - nyomainak eltávolítását végzi el. A hangzatos Windows Secret menüpont alatt a Windows rejtett beállítási funkciói érhetők el - ennek megfelelően vaktában nem is érdemes itt babrálnia semmit sem egy átlagfelhasználónak.

EMBALONVIEW

Forrás: [origo]

Az ingyenes segédprogram letöltése (460 kilobájt)

Semmi különleges extrát nem nyújt, és ez az előnye az EmbalonView nevű ingyenes képnézegető programnak. A fotók monitoron vagy tévén való nézegetésére használható szoftver minden olyan fontos alapfunkciót - például diashow, zoom - biztosít, ami egy ilyen alkalmazástól elvárható, de semmilyen fölösleges cicomával nem látták el, így gyorsan működik, és a menüje is rém egyszerű, jól áttekinthető.

FEDORA 11

Forrás: [origo]

Az ingyenes Linux letöltése (686 megabájt, CD-re írható képfájl)

Új verzió készült a Red Hat cég ingyenesen használható Fedora Linux operációs rendszeréből, amely - mint az a fenti képen is látható - meglehetősen gusztusos kezelőfelülettel rendelkezik, az tehát nem lehet indok kipróbálása ellen, hogy fapados a Windowshoz képest. A Szoftverbázisról is letölthető változat egy képfájl, amelyet CD-re kell írni, erről indítva a PC-t akár telepítés nélkül is kipróbálható a Fedora, melynek újdonságairól részletesen itt lehet olvasni angol nyelven. Az itt olvasható technikai paraméterek azonban csak az elvetemültebb kockafejeket hozhatják lázba, összességében azt lehet elmondani az ingyenes operációs rendszerről, hogy egy átlagfelhasználó számára minden fontos szoftvert tartalmaz a böngészőtől kezdve az irodai programcsomagig, ráadásul elég stabil, vírusok sem igen fenyegetik.

A HÉT LEGJOBB JÁTÉKAI

Forrás: [origo]
Itt olvashatja el pénteki játékajánló cikkünket

Ezen a héten a mountain bike-os terepversenyek hangulatát ígérő Mountainbike Challenge játékot ajánljuk kipróbálásra. A biciklis száguldásról szóló szoftver mellett bemutatunk egy aranyos, gyerekeknek készült mászkálós programot, valamint a hihetetlenül vicces gonoszkodós Overlord II akciójátékot. Heti videojátékos áttekintőnkben a lezüllött Max Payne újabb kalandjairól és a felháborodott zombivadászok tiltakozó akciójáról adunk hírt. Akciófigyelőnkben pedig a világháború nagy csatáit bemutató, valalamint a modern zsoldosháború megtapasztalását lehetővé tevő játékokat javasoljuk megvételre.