Megbukott a francia kalóztörvény

Vágólapra másolva!
Újabb fordulópontjához érkezett a francia kormány és az illegális letöltők közötti jogi mérkőzés. A nemzetgyűlés által korábban elfogadott törvénytervezet, amely szerint a jogsértő módon beszerzett fájlok tulajdonosait szolgáltatójuk két figyelmeztetés után lekapcsolhatja a hálózatról, az Alkotmánybíróság döntése értelmében ellenkezik az alaptörvénnyel.
Vágólapra másolva!

A testület az ellenzéki Francia Szocialista Párt beadványa nyomán vizsgálta meg a törvényt, amely szerint az illegális letöltőket először e-mailben, majd levélben kellett volna figyelmeztetni, végül szolgáltatójuk megszüntethette volna hozzáférésüket. A kalózok egyúttal szerepelnének egy feketelistán is, hogy egyetlen másik internetszolgáltatónál se fizethessenek elő. Az alkotmánybírák szerint azonban ezzel a szabad kommunikációhoz fűződő joguk sérülne, amely a francia alaptörvény szerint csak bírói végzéssel korlátozható. A HADOPI-törvény néven is emlegetett szabályozás azonban ezt nem követelte meg, a szolgáltatók tulajdonképpen automatikusan foszthatnák meg internethozzáférésüktől a jogvédett tartalmakat letöltő felhasználókat. A döntés összhangban van az Európai Bíróság korábban kifejtett álláspontjával is.

Az ítélet következtében a kormánynak át kell dolgoznia a tervezetet, és a minden bizonnyal enyhébb szankciókat tartalmazó következő változatot újra beterjeszteni a parlament elé. Ezzel az illegális letöltés elleni harc eddigi legszigorúbb európai szabályozási kísérlete megbukni látszik.