Két terabájtos lehet az új SD-kártya

Vágólapra másolva!
Elfogadták a digitális fényképezőkben, mobiltelefonokban, hordozható médialejátszókban használatos SD-memóriakártya utódja, az SDXC alapjábul szolgáló specifikációkat, melyek alapján az új adattároló akár 2048 gigabájt adat tárolására is alkalmasak lehetnek.
Vágólapra másolva!

Az SDXC rövidítés a Secure Digital Extended Capacity, azaz a kibővített kapacitású SD-kártyára utal, a javarészt hordozható eszközökben használatos, kivehető memóriakártya-technológia fejlesztését felügyelő SD Association szervezet csütörtökön jelentette be a jelenleg elterjedt formátum utódjával kapcsolatos információkat.

Ezek alapján az új SDXC-kártyák már a jövő évben a boltokba kerülhetnek: ekkor a jelenlegi típusoknál nagyobb, 64 gigabájt adat raktározására alkalmas típusok debütálnak majd (ez a jelenlegi modellek duplája), később azonban akár 2 terabájtos változatok is elérhetők lesznek, mivel a szabvány specifikációjában foglaltak szerint ez az adatmennyiség lesz a formátum maximuma.

Az SDXC kártyák az adattároló kapacitás mellett az információk írásának és kiolvasásának sebességében is felülmúlják majd elődeiket. A specifikáció szerint másodperceként 104 megabájt adatot lehet majd rögzíteni a kártyákra, ami a jelenlegi modellek mintegy négyszerese. A későbbiekben a sebesség 300 megabájt/mp körülire bővülhet. Az SDXC-kártyaolvasók képesek lesznek olvasni a régi, hagyományos SD, vagy SDHC szabványú kártyákat, ám a régi memóriakártya-olvasó eszközökkel nem lehet majd olvasni az újfajta kártyákat.