Tanulni segít a fogorvosszimulátor

Vágólapra másolva!
Nem mindennapi programról számolt be a Science Daily: egy amerikai egyetem kutatói egy játékfejlesztő céggel közösen fogászati szimulátort készítettek, amellyel orvostanhallgaók gyakorolhatják a fogászati bevatkozások elvégzésének mikéntjét.
Vágólapra másolva!

A Virtual Dental Implant Training Simulation Program (virtuális fogászati beültetési szimulációs program) a georgiai orvostudományi egyetem kutatónak és a BreakAway nevű játékfejlesztő cég közreműködésével készült. A másfél év munkával elkészített szimulátor segítségével a fogbeültetés helyes elvégzését gyakorolhatják anélkül, hogy valódi pácienseknek okoznának fájdalmat.

Ugyanakkor a készítők hangsúlyozták, a szimulátor nem váltja ki a valódi betegekkel végzett beavatkozásokon keresztüli tapasztalatszerzést, ám az egyes műveletek elvégzésének megtanulásában, biztonságos lebonyolításában sokat segíthet az orvostanhallgatóknak, ráadásul az ismeretszerzés izgalmas módját biztosítja. A játékban a felhasználók nem csupán magát a beavatkozást végezhetik el virtuálisan, de az előzetesen leprogramozott páciensek kórtörténetét is lekérdezheti, megvizsgálhatják őket, ráadásul mindegyik kezelendő virtuális beteg egyedi személyiséggel bír, így más módszereket kell bevetni sikeres kezelésükhöz.

Forrás: [origo]



A játék fejlesztője szerint a műtéti beavatkozás folyamatát meglehetősen realisztikusan valósították meg, így ha a játékos rosszul cselekszik, a virtuális páciens bizony hatalmasat ordít fájdalmában. A fogászati szimulátort a tudományos lap beszámolója szerint jelenleg mintegy húsz egyetemen tesztelik, nyártól pedig világszerte 25 oktatási intézményben lesz hozzáférhető, a készítők honlapján videót is meg lehet nézni róla.