Vágólapra másolva!
Környezetbarátabb számítógépek, nyomtatók és fénymásolók piacra kerülését célozza az a megállapodás, amelyet az Európai Bizottság és az amerikai környezetvédelmi ügynökség (EPA) írt alá.
Vágólapra másolva!

Ennek értelmében júliustól szigorúbb energiatakarékossági feltételeknek kell megfelelniük azoknak az elektronikai termékeknek, amelyek az Energy Star besorolást akarják viselni. Ez egy nemzetközi szabvány, amelynek logója kizárólag hatékony energiafelhasználással bíró eszközökre kerülhet fel.

Az irodai elektronikai eszközökre vonatkozó, a korábbinál szigorúbb, 14 százalékkal hatékonyabb energiafelhasználást megkövetelő feltételek alkalmazásával az EU szerint éves szinten Írország áramfogyasztásával azonos mennyiségű energiát lehet majd megtakarítani. Ez Európa esetén a következő hat év során összesen 22 terawattóra áram megspórolását jelenti, amelyből 18 terawattórát kizárólag PC-k használnak majd fel - számolt be a Forbes. Az EPA és az Európai bizottság megállapodásának köszönhetően a gyártók azonos feltételeknek megfelelő termékeket dobhatnak piacra Európában és az Egyesült Államokban is.

Az IDG úgy értesült, hogy az új Energy Star szabványoknak jelenleg hetvenféle asztali PC, 43 laptop, 18 fajta fénymásoló, 32 nyomtató, 19 szkenner és 14 típusú faxgép felel meg. A szigorúbb energiafelhasználási szabványt a későbbiekben szerverekre, adattároló eszközökre és videojátékokra is kiterjesztik majd.