A fájlcserén vitatkoznak Brüsszelben

Vágólapra másolva!
Az eredeti tervekkel ellentétben júniusban nem kerül az Európai Tanács elé az új közösségi hírközlési keretszabályozás, mert brüsszeli képviselők az utolsó pillanatban módosító indítványt nyújtottak be - mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke csütörtökön, egy szakmai fórumon.
Vágólapra másolva!

Vasváriné Menyhért Éva, a hatóság főigazgatója előadásában kifejtette: az Európai Parlament (EP) a szabályozás zárószavazásán - a korábbi kompromisszumos szöveget felülírva - kikötötte, hogy előzetes bírósági végzés nélkül az illegális letöltések gyanúja mellett se lehessen korlátozni az internethasználatot. A bírói döntés kötelezővé tételével Franciaország nem értett egyet, így a vitatott kérdésről további egyeztetések kezdődnek, amelyek legkorábban csak 2009 szeptember-októberében zárulhatnak le - fűzte hozzá az NHH főigazgatója.

Pataki Dániel úgy véli, az elektronikus hírközlésben fejlődésre és nem forradalomra van szükség, hiszen a jelenlegi szabályozás is lehetővé teszi az ágazat alapvető célkitűzéseinek, vagyis a verseny, illetve a befektetések és az innováció fejlődésének érvényesülését. Az átfogó hírközlési szabályozás mellett a következő évek fontos, a széles sávú internet még nagyobb elterjedését meghatározó kérdése lesz a frekvenciagazdálkodás, valamint az új generációs hálózatok szabályozásának megalkotása.

Az NHH elnöke szerint a jól működő tagállami hatóságoknak sikerült megakadályozniuk egy erős, központi európai hatóság felállítását, ami egy alulról építkező, egyenrangú rendszer kiépítését teszi lehetővé. A tervezett reform tehát megtartja, sőt, bizonyos esetekben tovább növeli a nemzeti hírközlési hatóságok hatáskörét - fűzte hozzá. Vasváriné Menyhért Éva kiemelte továbbá, hogy az új szabályozás várhatóan a fogyasztók számára is számos kedvezményt hoz, egyebek mellett a számhordozhatósággal kapcsolatos ügyintézés egy napra történő lerövidítésével, valamint a hosszú távú szerződések 24 hónapban való maximalizálásával.