Varsó és Prága is lehagyta a virtuális Budapestet

Vágólapra másolva!
Két volt szocialista ország fővárosa Oslóval együtt frissen csatlakozott azon települések exkluzív klubjához, amelyekről már teljes 3D-s virtuális modell csodálható meg a Google Earth (vagy Föld) nevű térképszoftverében.
Vágólapra másolva!

Prága és Varsó az első fővárosok az egykori vasfüggönyön innen - ha a jó ideje egyesített Berlint nem számítjuk -, amelyek teljes, fotorealisztikus textúrával ellátott térhatású modellként kerültek fel a Google Earthbe. Korábban, az elmúlt szűk egy évben többek között Hamburg és Zürich mellett amerikai nagyvárosok - például New York, Dallas vagy Los Angeles - jelent meg így a szoftverben.

Sok más világvárosról - például Tokió vagy Amszterdam - pedig még csak jórészt textúra nélküli, csak a nevezetességeket teljes részletességgel megjelenítő térhatású tömbmodellek kerültek fel a szoftverbe. A Google Earthben a modellek a Layers menüsáv alatt a 3D Buildings opciót bekapcsolva válnak láthatóvá azonnal bárki számára, és nem kell őket külön telepítgetni, mint a szoftverhez készült egyéb, vegyes minőségű épületmodelleket.

Míg a tömbmodellek inkább csak a navigálást segítik, ha az ember turistaként keresné fel a környéket, addig a teljes 3D-s modellek segítségével már látványos virtuális sétát tehetünk az így megjelenített városok utcáin (lásd a lenti videót).

http://www.youtube.com/v/j178meSn8o8&color1=0xb1b1b1&color2=0xcfcfcf&hl=en&feature=player_embedded&fs=1

A virtuális Budapest építése ehhez képest jócskán lemaradásban van, noha, mint tavaly szeptemberben megtudtuk, a főváros vezetése is jelentős reményeket fűz a Google-os 3D-s modellekhez, mint turistacsalogatóhoz. A fotorealisztikus, élethű épületmodellek elkészítésének viszont jelentős költségvonzata van, és a modellezést végző Virtual Hungary Kft. egyelőre csak a Ráday utca és Andrássy út virtuális másának elkészítésére kapott megbízást, amely a T-Mobile támogatásával.

A fővárosi önkormányzat egyelőre csak 22 középület - például a Citadella, a Parlament, a Széchényi-fürdő és a Duna-hidak - elkészítését finanszírozta meg, amelyek már tavaly szeptember óta láthatók a térképszoftverben. Azóta csak lelkes amatőrök által készített egyszerűbb épületek, például Kőbánya lakótelepének egy részlete, vagy a Schönherz kollégium toronyépülete került fel Budapestről a Google Earthbe, de még ezekkel is igen szegényes a főváros virtuális látképe az újdonsült kelet-európai konkurenciához képest.