Firefox-ünnep sörrel és tortával

Vágólapra másolva!
A Mozillánál jó ideje hagyomány, hogy a Firefox böngésző új kiadásait közös bulizással ünneplik meg a fejlesztők. A hazai közösség most, a 3.5-ös verzió megjelenése alkalmából rendezett először ünnepséget, ahová mi is ellátogattunk.
Vágólapra másolva!

Nem kell persze nagy népünnepélyre gondolni: a társaság egy nagyobb asztalt töltött meg kedden este a helyszínként kiválasztott pubban a Nagykörúton, összesen körülbelül kéttucatnyian lehettünk. Az eligazodást már kint Firefox-logós A4-es plakátok segítették, a ház egyik sörét a jeles alkalomból átkereszelték Firefox-sörnek, és a találkozóhoz lefoglalt asztalon nagy halomban álltak a tűzrókás kitűzők és a nyílt forráskód ügyét támogató műanyag karkötők - ezeket a Mozilla alapítványtól kérték a szervezők.

A hazai közösségben a legtöbben ismerősként üdvözölték egymást, csak néhány vendég mutatkozott be frissiben a társaságnak. Maga a rendezvény jórészt sör melletti szakmázásban merült ki, hiszen fejlesztők jöttek itt össze: a Firefox honosítását végző csapat tagjain kívül jó páran ültek az asztalnál olyanok, akik kiegészítőket írnak a böngészőhöz.

Az ünnepség időpontját teljesen önkényesen választották ki- tudtuk meg Szalai Kálmántól (KAMI), aki az ötlet- és házigazda szerepét töltötte be (és egyébként a SeaMonkey és a kiterjesztések fordításáért felel). A release kiadásának tologatása miatt nem is lehetett előre tudni, hogy majd pont egy héttel az új böngésző megjelenése után ül össze a társaság. Az este egyetlen ceremoniális mozzanat a firefoxos torta felszeletelése volt, prezentációt már nem tartottak az újdonságokról, mondván: azokat mostanra úgyis mindenki ismeri.

Forrás: [origo]
Érkezik a róka-logós torta
(Még több kép a galériában)

Az utóbbi időben nem tartottunk lépést a Firefox böngészőpiaci részesedésével, pedig igencsak jól áll a nyílt forráskódú böngésző. A Statcounter.com legfrissebb adatai szerint a böngésző elterjedése globális szinten júniusban lépte át a 30 százalékot, de Szalai Kálmán szerint idehaza már jócskán 40 százalék fölött vagyunk. A honosítást végző szakember szerint egyébként még mindig meglátszik, hogy sokan otthon használják a Firefoxot, mivel a cégeknél még mindig a rendszergazdák számára könnyebben adminisztrálható Internet Explorer élvez elsőbbséget.

Izgalmas újítások a "motorháztető alatt"

A Google Chrome előretörésétől pedig egyelőre nem tartanak a mozillások, mondván, amíg nem lehet rá fejleszteni, addig nem igazán rúghat labdába a Firefox mellett. A kedvenc új feature-ök között mind Szalai, mind a webes megjelenésekért felelő Kéménczy Kálmán említette a Firefoxba egyébként viszonylag későn bekerült privát böngészési módot (a köznyelvben: pornómód), de ennél még talán praktikusabb a böngészési előzmények egyenként való törlésének lehetősége. A szakmabeliek körében természetesen elismerést aratott az új, gyorsabb JavaScript motor is, és az, hogy a - nyílt formátumú, Ogg Theora - videókat immár külön bővítmény nélkül is le tudja játszani a rendszer. De persze a beszélgetés során minden más újdonság is szépen sorra került.

A kiegészítők fejlesztőinek most a böngésző helymeghatározó képessége a legizgalmasabb új játékszer. Az új release kapcsán egyébként mindig az a legnagyobb kényelmetlenség, hogy várni kell a kiegészítők új verzióhoz való optimalizálására, ami egyébként sok esetben csak a fejlesztők lustasága miatt várat magára, mivel rendszerint nem egy nagy munka - tudtuk meg. Csak az egyik korábbi verzióváltásnál jelentett nehézséget, hogy megváltoztak a jelszókezelési és biztonsági szabályok a böngészőben.

Kéménczy Kálmán szerint az egy év múlva esedékes 3.6-os verzió egyik vonzó újításának ígérkezik, hogy a kiegészítőket a böngésző újraindítása nélkül lehet majd telepíteni. Egyébként sebesség és gazdag eszköztár ide vagy oda, a hazai mozillások szerint jelenleg komoly kihívás, hogyan lehet a böngészőt még tovább terjeszteni. 30-40 százalékos piaci részesedés, hasznos kiegészítők ide vagy oda, az "értő" közönséget már elérte a Firefox-láz, azokat pedig, akik az operációs rendszerrel - jelesül a Windowszal - kapják a böngészőt, nehéz megszólítani.

A Firefox 3.5 újdonságairól egy héttel ezelőtt, annak kiadásakor mi is részletesen beszámoltunk, aki pedig még nem tette volna, a megújult böngészőt letöltheti a Szoftverbázisról is.